KRIV TITO: Srpski gejevi ne mogu da žene Francuze!

Zabranjeno zakonom

KRIV TITO: Srpski gejevi ne mogu da žene Francuze!

Društvo -
Pre više od 40 godina SFRJ je sa Francuskom potpisala Konvenciju o nadležnosti i o zakonu koji se primenjuje u oblasti ličnog i porodičnog prava. Prema tom dokumentu, građani naše zemlje brak sa državljaninom Francuske sklapaju po zakonima Srbije

PARIZ - Uprkos tome što su u Francuskoj nedavno dozvoljeni gej brakovi, građani Srbije homoseksualne orjentacije neće moći da uživaju u čarima bračne zajednice sa Francuzima. Razlog za to je konvencija koju je SFRJ sa Josipom Brozom Titom na čelu, još davne 1971. godine, potpisala sa tom zemljom!Naime, pre više od 40 godina SFRJ je sa Francuskom potpisala Konvenciju o nadležnosti i o zakonu koji se primenjuje u oblasti ličnog i porodičnog prava. Prema tom dokumentu, građani naše zemlje brak sa državljaninom Francuske sklapaju po zakonima Srbije!“Svojstva i uslove potpisnica za sklapanje braka određuje za svakog od budućih supružnika zakon strane ugovornice čiji je on državljanin”, precizirano je u članu tri ove Konvencije, koja je ratifikovana 26. marta 2003. godine u Parizu.

Isti sporazum sa Francuskom pored Srbije potpisali su Laos, Kambodža, Alžir, Tunis, Maroko, Poljska, BiH, Crna Gora, Slovenija, ali i Kosovo. Kako su u Srbiji gej brakovi ustavom zabranjeni, LGBT građani naše zemlje ne mogu da se nadaju mirnoj bračnoj luci sa francuskim državljanima.Goran Miletić, regionalni direktor organizacije “Sivil rajts defenders” i jedan od organizatora beogradskog “Prajda” kaže da je sramotno da je još uvek na snazi jedna ovakva “zaostavština starih vremena”."Vlada ne sme da bude pasivna i da ne preduzme ništa u vezi sa ovim. Sada kada je Francuska omogućila svojim građanima gej brakove bio bi svojevrstan skandal kada bi im se zbog ovog prastarog propisa branilo da sklapaju brakove sa građanima Srbije", poručio je Miletić, najavivši da će aktivisti pokrenuti inicijativu da se sporna konvencija sa Francuskom poništi.

Gej aktivista Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik portala “Optimist” kaže da se jako ražalostio kada je saznao da je ova konvencija još uvek na snazi! “Sad ću morati da šutnem Pjera!”, našalio se Azdejković."Vremena se menjaju i modernizuju, te u skladu sa tim treba da se menjaju i propisi. A do tada gejevi treba da izbegavaju francusku ambasadu i francuski kulturni centar", dodao je on.

Inače, francuski parlament je 23. aprila odobrio predlog zakona kojim se omogućava istopolnim parovima sklapanje brakova i usvajanje dece, a u maju mesecu u Monpeljeu obavljeno je i prvo gej venčanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track