Nove lične karte tek po isteku važeće
Foto: Kurir

Čipovane

Nove lične karte tek po isteku važeće

Društvo -
U MUP napominju da neće biti dodatnih troškova za građane

BEOGRAD - Nove lične karte sa čipovima građani će dobijati tek po isteku važećeg dokumenta. Oni koji imaju ličnu kartu bez čipa novi dokument, ukoliko žele, mogu da dobiju i ranije.

U MUP napominju da neće biti dodatnih troškova za građane. Ombudsman i poverenik za zaštitu podataka brinu da li će podaci građana biti bezbedni.

Građani će nove lične karte sa čipovima dobijati tek po isteku važećeg dokumenta ili ranije, ukoliko ličnu kartu bez čipa budu želeli da zamene modernijim dokumentom koji u sebi sadrži čip.

Takvu mogućnost imaće od polovine sledeće godine, kada će se potrošiti stare zalihe, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova i napominju da to ne znači dodatne troškove za građane.

Nova lična karta sa čipom omogućiće građanima da bez odlaska u institucije dobiju potrebna dokumenta ili obave određene poslove. Tako je u poslednjih osam meseci, bez odlaska u policijsku stanicu, produžena registracija za više od 130.000 vozila.

Zamenik načelnika za tehničke poslove MUP-a Radoslav Popović objašnjava da će moći da se izvade osnovna dokumenta, poput državljanstva ili izvoda iz matične knjige rođenih, kao što sam pomenuo produženje saobraćajne.

"Moći će da se produži vožačka dozvola ili na primer elektronska komunikacija građana sa državnim institiucijama kao APR ili republičkog geodetskog zavoda", kaže Popović.

Dokazivanje i potvrdu identiteta, koja je neophodna za elektronsku komunikaciju omogućava čip i digitalni sertifikat, tj. potpis građana na ličnoj karti. Mora se voditi računa o zaštiti dve vrednosti građana, poručuje ombudsman.

"Prva je pravo građana na privatnost, druga stvar je pitanje zaštite podataka koji će biti, odnosno zaštite i onemogućenje zloupotreba koje bi mogle da nastanu, jer uvođenje svake nove tehnologije rađa sa druge strane potencijalnu mogućnost da prava građana budu ugrožena", kaže zamenik Ombudsmana Milan Janković.

I poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić brine da li će podaci građana biti bezbedni.

Šabić objašnjava da je nužno analizirati eventualne nedostatke, moguće probleme i zloupotrebe.

"Pitanje beskontaktnog čitanje ličnih dokumenata, otvara li to i u kojoj meri otvara pitanje na koji način ćemo isključiti rizike od zloupotreba. Dakle, hoće li te dokumente, koristeći odgovarajuće tehnologije moći da čitaju i neki drugi subjekti, a ne samo oragani Ministarstva unutrašnjih poslova i drugi ovlašćeni organi", pita Šabić.

U MUP-u ne predviđaju nikakvu mogućnost zloupotreba.

"Zaštita postojeće lične karte sa čipom isto može uz pomoć čitača i postojećeg digitalnog sertifikata koristi preko interneta, nema zabeležene zloupotrebe, radimo na tome, podići ćemo zaštitu na još viši nivo", kaže Popović.

U policiji kažu da će novi čipovi zadovoljiti evropske standarde a da će se definisati koji će se podaci naći na novoj ličnoj karti i kako će se koristiti.

http://www.youtube.com/watch?v=WWY3rriiAXo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track