POBEDNIK: Novosađanin izumeo prozor koji hladi prostoriju
Foto: Facebook

POBEDNIK: Novosađanin izumeo prozor koji hladi prostoriju

Društvo -
Nebojša Zec osvojio je prvo mesto na Međunarodnoj konferenciji mladih istraživača u Mariboru.Nebojša završava master studije i planira doktorske studije

NOVI SAD - Nebojša Zec, student master studija hemije iz Novog Sada, osvojio je u Mariboru prvo mesto na Međunarodnoj konferenciji mladih istraživača za model prozora koji apsorbuje toplotu i sam održava temperaturu u prostoriji. Ovaj prozor menja boju sa promenom temperature i automatski zamračuje prostoriju kako temperatura raste.

Iako je po Nebojšinim rečima nagrada došla neočekivano, predstavlja potvrdu dugogodišnjeg rada.- Ne mogu reći da sam očekivao, jer ipak nisam znao kakve radove će prezentovati ostali studenti, ali s obzirom na trud i vreme, kao i na dobijene rezultate, verovao sam da će naša prezentacija proći zapaženo. Sve u svemu, pre samog seminara nisam očekivao neke nagrade - kaže Nebojša Zec.

Prema njegovim rečima, nagrađeni rad je deo dugogodišnjeg istraživanja.- Napravili smo model prozora koji menja boju sa promenom temperature (iz skoro bezbojne u tamno plavu) i pri tome apsorbuje toplotu. Tako da istovremeno služi za npr. automatsko zamračivanje prostorija na visokoj temperaturi i za održavanje konstantne temperature u staklenicima bez utroška energije - objašnjava Nebojša koji je istraživanje radio u laboratoriji za analitičku hemiju pod rukovodstvom dr Milana Vraneša i dr Slobodana Gadžurića.Rezultati predstavljeni na konferenciji su i ranije privlačili pažnju naučnika iz ove oblasti.- Rezultati do kojih sam došao prošle godine objavljeni su u prestižnom međunarodnom časopisu. Takođe smo ih krajem prošle godine prezentovali i na festivalu nauke u Novom Sadu gde smo bili zapaženi. Hoću da upišem doktorske studije, ovde na fakultetu, a za kasnije još nisam siguran. Možda nastavim u inostranstvu, a postoji mogućnost i da ostanem na fakultetu - kaže nagrađenii student.

Mladi naučnik objašnjava da je nagrada za osvojeno prvo mesto simbolična, ali je vrednost susreta mladih naučnika mnogo veća.Konferencija je trajala dva dana tokom kojih su učesnici mogli da u 15 minuta izlože svoje radove. Nakon toga izglasani su učesnici koji su najbolje govorili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track