POBEDA KURIRA: Mali Muhamed dobio novi nos!
Foto: Nemanja Pancic

Nesrećnom dečaku uspeh Kurira i Kliničkog centra Srbije

POBEDA KURIRA: Mali Muhamed dobio novi nos!

Društvo -
Jedanaestogodišnji dečak Muhamed Muja, kome su pacovi kao bebi odgrizli nos, zahvaljujući akciji Kurira i Kliničkom centru Srbije, počinje nov i normalan život

BEOGRAD - Mališan počinje nov život!Sećate se malog Muhameda Muje, kome su pacovi dok je bio beba odgrizli nos, a o kome je Kurir pisao i pokrenuo akciju da se dečaku operiše nos? Verujemo da ga sad nećete prepoznati. Muhamed, koga su njegovi roditelji od milja nazvali Meda, sad ima nos i juče je izašao iz bolnice! Pomalo tužan što se rastaje od medicinskog osoblja s kojim je proveo oko pet meseci, došao je i u našu redakciju, odakle je sve krenulo.Radostan- Nisam mogao da se prepoznam kad sam se pogledao u ogledalo - bilo je prvo što nam je kroz smeh rekao ovaj jedanaestogodišnjak.Prema njegovim rečima, koje su sad mnogo razgovetnije nego ranije, shvatili smo da se najviše raduje što će u septembru ići u školu.- U bolnici su me sestre učile da pišem, a najviše sam zavoleo sestru Sanju, koja je bila mnogo dobra prema meni. I sad mi je žao što sam morao da izađem - priča Meda i počinje da plače.S druge strane, tamo je stekao mnogo drugara i drugarica, koje je on tokom boravka u velikom broju dočekao i ispratio. Kako nam je rekao, najviše mu se dopao Marko, pa bi voleo opet da ga vidi.Podsećanja radi, naš list je jezivu priču o dečaku kojem su kad je imao četiri meseca, pacovi odgrizli nos objavio krajem 2011. godine, kad smo i pokrenuli akciju. Veliki broj čitaoca javio se da pomogne, veliki broj privatnih preduzeća, a među njima je bio i Klinički centar Srbije, koji se ponudio da mališanu rekonstruiše nos. Dečakovoj sreći nije bilo kraja i evo, zahvaljujući stručnjacima u Klinici za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju KCS, Muhamedu počinje nov život. Život bez straha, stida i vršnjačkog zadirkivanja.Zamenik direktora Klinike za ORL i MFH prof. dr Milovan Dimitrijević, koji je mališana operisao, rekao je za Kurir da rekonstrukcije nosa i ušne školjke predstavljaju najveći izazov i veliki problem u rekonstruktivnoj hirurgiji lica, ali i da je zadovoljan rezultatom operacije.Težak zahvat- Naš mali pacijent bio je izuzetno hrabar, strpljiv i lepo je sarađivao. Na odeljenju na kojem je bio oko njega je bila angažovana kompletna ekipa, bio je miljenik, i po njemu se vidi da je tužan što sad ide. Svi smo zadovoljni kako je sve to prošlo. Pred njim je postoperativni period, u kojem bi trebalo da se čuva od sunca i da ima određene higijenske uslove - rekao je Dimitrijević. Prema njegovim rečima, Muhamedu nije ugrađen implantat, već je rekonstrukcija urađena s rebarnom hrskavicom.- Operacija je išla u tri epizode. Nakon operativne pripreme urađena je ugradnja tkivnog ekspandera, gde smo dobili dovoljno kvalitetne kože da rekonstruišemo defekt koji je bio na nosu - objasnio je naš sagovornik i dodao da je mališan ostao duže u bolnici nego inače, baš zbog postoperativnog perioda, koji je takođe izuzetno bitan. Kako nam je rekao, znajući da mališan nema dobre higijenske uslove, izašli su mu u susret kako bi uklonili rizik od infekcije.

Zahvalan... Muhamed sa glavnim urednikom Kurira
Zahvalan... Muhamed sa glavnim urednikom Kurira

Kurir, 5. decembar 2011.
Kurir, 5. decembar 2011.

DECEMBAR 2011. JUL 2013.
DECEMBAR 2011. JUL 2013.

Srećni što su pomogliDirektor Klinike za ORL i MFH doc. dr Nenad Arsović za naš list je rekao da im je izuzetno drago što je njihova klinika bila u situaciji da pomogne mališanu.- Ovom operacijom vidi se da je naša klinika sposobna da uradi sve rekonstruktivne operacije što se tiče glave i vrata bilo da je reč o većim ili manjim defektima. U toku godine zbrinemo mnogo pacijenata, ali ovo je bio specifičan slučaj zbog velikog defekta tkiva i hrskavice, tako da je dete praktično kod nas moralo duže da ostane.Na pitanje da li klinika ima sve što joj je neophodno za dalji rad, direktor ističe da su opremljeni onoliko koliko je to moguće u trenutnoj situaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja