SUROVO: Otkaz dobija 34.000 ljudi!
Foto: Think

Posledica restrukturiranja preduzeća

SUROVO: Otkaz dobija 34.000 ljudi!

Društvo -
Ovog leta bez posla ostaće 750 radnika, do kraja godine još 4.000, a do sredine 2014. 30.000. Otpremnine od 300 evra po godini staža

BEOGRAD - Počinje veliko čišćenje.Vlada Srbije odlučila je da reši sudbinu 179 preduzeća koja su u restrukturiranju više od deset godina i koja zapošljavaju ukupno oko 50.000 radnika. Zbog toga će ovog leta bez posla ostati 750 radnika u firmama u restrukturiranju, do kraja godine još oko 4.000, a do sredine 2014. još oko 30.000. Svi bi trebalo da dobiju otpremninu od 300 evra po godini staža.Stečaj u 27 preduzećaDa je Vlada ozbiljna, potvrđuje i rebalans republičkog budžeta, kojim je obezbeđeno još 3,7 milijardi za Tranzicioni fond, iz kojeg se isplaćuju otpremnine radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom.Do kraja godine se, kako saznajemo, planira pokretanje stečaja u 27 preduzeća i prodaja 66 preduzeća - ako ne bude kupca, i njima sledi stečaj. To potvrđuje i Aleksandar Ljubić, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede, koji kaže da će prvih 27 preduzeća, sa 750 radnika, u stečaj otići ovog leta i dodaje da je reč o firmama koje nemaju delatnost ni imovinu jer su ranije privatizovane.Ljubić potvrđuje da će oko dve trećine zaposlenih u firmama u restrukturiranju, kojih ima oko 50.000, ostati bez radnog mesta i dodaje da su suštinski ti ljudi odavno ostali bez posla.- Troškovi koje država plaća umesto tih preduzeća dostigli su 750 miliona evra godišnje. Ni mnogo veće i bogatije zemlje to ne mogu da izdrže - ističe on.Male otpremnineZoran Vujović, predsednik Sindikata metalaca Srbije, izjavio je juče da plan Vlade ima nedostatke jer se ne vidi razvoj industrije.- Plan Vlade Srbije je pun magle i obećanja, budućnost je neizvesna, nema podataka koliko će radnika ostati bez posla, a otpremnine od 300 evra su male - poručio je predsednik sindikata metalaca Zoran Vujović.

Ljubić: Troškovi koje država plaća umesto tih preduzeća dostigli su 750 miliona evra godišnje
Ljubić: Troškovi koje država plaća umesto tih preduzeća dostigli su 750 miliona evra godišnje

Otpor političaraRešavanje statusa ovih preduzeća zahteva političku odlučnost jer bi bilo povezano s gubitkom radnih mesta, ali i s otporom menadžmenta i nekih političara - navode u Fiskalnom savetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track