Sertić: Srpske nekretnine na Kosovu vrede 1,5 milijardi evra
Foto: Beta

Rešavanje imovinskih odnosa

Sertić: Srpske nekretnine na Kosovu vrede 1,5 milijardi evra

Društvo -
U celom svetu imovina je neprikosnoveno pravo. Uveren sam da će u budućim pregovorima najvažnije pitanje biti rešavanje imovinskih odnosa, kaže predsednik Privredne komore

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je danas da očekuje da će regionalna saradnja i otvaranje pregovora sa EU omogućiti rešavanje imovinskih odnosa na Kosovu i Metohiji.

"U celom svetu imovina je neprikosnoveno pravo pojedinaca i organizacija. Ja sam uveren da će u budućim pregovorima i razgovorima najvažnije pitanje biti rešavanje imovinskih odnosa, a posle toga će se pokretati i sva druga pitanja", kazao je Sertić.

On je kazao da je problem što su preduzeća privatizovana na Kosovu, a da to nije bilo u skladu sa međunarodnim propisima. Sretić ipak, navodi da posle niza godina postoji institucionalni okvir koji će omogućiti da se konkretizuju svi zadaci.

"Situacija se bitno promenila otvaranjem Srbije prema svetu i početkom pregovora sa EU. Na taj način otvorio se prostor da Srbija kaže ovde imamo probleme, ali mi moramo da imamo adekvatne spiskove i dokaze za sve što tvrdimo, što je u nekim slučajevima teško postići, jer nema adekvatne dokumentacije", rekao je Sertić.

Procenjuje se da srpska nepokretna imovina, koja čini 58 odsto imovine na KiM, vredi 1,5 milijardi evra. Upitan o najavljenoj rekonstrukciji vlade, on je rekao da "privrednicima nisu bitna personalna rešenja", već da se omogući politička stabilnost.

"Ako se svi mi fokusiramo, i ako agenda vlade bude zaista fokusirana na ekonomske teme, što očekujemo, to će biti najveća dobit za našu privredu. Neće biti dovoljno da se ispuni samo ono što se traži poglavljima u okviru pretpristupnih pregovora, mi moramo da uradimo znatno više da bi imali konkurentnu privredu", rekao je Sertić.

http://www.youtube.com/watch?v=I0po3uYCP2Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track