Oprez pri kupovini i čuvanju namirnica!

Hrana i leto

Oprez pri kupovini i čuvanju namirnica!

Društvo -
Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg zdravstvenog stanja, upozorava dr Vesna Pantić Palibrk

BEOGRAD - U letnjem periodu, posebno kada su izuzetno visoke temperature, neophodno je biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica, upozorila je dr Vesna Pantić Palibrk iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.Korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeduje se ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti, već i štiti zdravlje, rekla je Palibrk."Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg zdravstvenog stanja", kazala je Palibrk.Ona je podsetila da se iz jedne bakterije za sedam sati može razviti više od dva miliona bakterija pa prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe, odgovarajućem čuvanju namirnica.Lakovarljive proizvode trebalo bi kupovati samo u radnjama gde se oni čuvaju u rashladnim uredajima, pri čemu je važno proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe.Mlečne proizvode, kao i živinsko meso treba kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama.Važno je i obratiti pažnju i na izgled, boju mesa, miris i slično.Tokom letnjih, visokih temperature treba detaljnije prati voće i salatu, neophodno je obratiti pažnju na čistoću posuđa, pribora, radnih površina ali i da se hrana, posebno meso i jaja, termički dobro obrade.Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, kuvana hrana se može čuvati najduže pet dana, a ako neko želi duže neophodno je da se ona zamrzne odmah posle rashlađivanja.U letnjem periodu lekari preporučuju korišćenje što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve...).Tokom vrućine odrasle zdrave osobe treba da unose osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.Svima se preporučuje da imaju redovne obroke - obavezan doručak, lagan ručak i večeru, dve dnevne užine koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track