IZGORESMO: U subotu 36, u nedelju 38, a u ponedeljak do 40!
Foto: Rojters

Tropski talas

IZGORESMO: U subotu 36, u nedelju 38, a u ponedeljak do 40!

Društvo -
Najviša temperatura u nedelju od 35 do 38, a u ponedeljak od 37 do 40. U noći izmedu ponedeljka i utorka očekuje se osveženje, u sredu do 32 stepena

BEOGRAD - U Srbiji će ovog vikenda biti sunčano i toplo sa najvišom temperaturom do 36 stepeni u subotu, a veoma toplo vreme očekuje se i u nedelju, kada će temperatura biti i do 38, i u ponedeljak kada će dostizati i do 40 stepeni.

U subotu će vetar biti slab, severni i severoistočni. Najniža temperatura biće od 16 do 21, a najviša od 33 do 36 stepeni. I u Beogradu će biti sunčano i toplo, a vetar će biti slab, severni i severoistočni. Najniža temperatura biće 21, a najviša 35 stepeni.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 3. avgusta,u nedelju i ponedeljak biti sunčano i veoma toplo. Najviša temperatura u nedelju iznosiće od 35 do 38, a u ponedeljak od 37 do 40 stepeni.

U noći izmedu ponedeljka i utorka očekuje se osveženje, ponegde s pljuskom i grmljavinom. U utorak će biti svežije za pet do 10 stepeni, pretežno sunčano, ponegde u planinskim predelima očekuje se pljusak sa grmljavinom.Od srede biće sunčano i toplo, a najviša temperatura iznosiće od 28 do 32 stepena.

Apel građanima uoči tropskog talasa

Građani Srbije u narednim danima kada se očekuju temperature od 36 do 40 stepeni treba da jedu što laganiju hranu sa dosta voća i povrća i da uzimaju više vode, izjavila je načelnica smene beogradske hitne pomoći Valentina Andrejić.

Ona je istakla da građani pre svega treba da konzumiraju vodu, a ne druge tekućine jer one zbog velike količine šećera ne rashlađuju organizam. "Građani treba da nose i što komotniju i obavezno pamučnu garderobu, bez mnogo slojeva. Kad je UV zračenje u pitanju, tu su zaštitni šeširi, zaštitne naočare koje, iako možda ne liči, pomažu kada se izađe iz kuće", rekla je Andrejić.

Doktorka Andrejić je apelovala i na hronične bolesnike da bez preke potrebe u narednim danima ne izlaze u periodu od 11 do 17 časova. "Gotovo svi sugrađani koji nisu radno opterećeni treba da izbegavaju taj deo dana (od 11 do 17 sati) koji je kritičan i bez preke potrebe ne izlaze iz domova", dodala je Andrejić.

Cisterne sa vodom za piće postavljene su u Beogradu na Trgu Republike, Zelenom vencu i Slaviji u periodu od 12 do 18 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track