SAMA U 750 KVADRATA: Kuća Jovanke Broz se raspadala!

Ovo je unutrašnjost zdanja na Dedinju

SAMA U 750 KVADRATA: Kuća Jovanke Broz se raspadala!

Društvo -
Titova udovica decenijama je obilazila svet, viđala se sa najmoćnijim ljudima planete, ali je poslednjih godina ostala sama u zapuštenoj vili o kojoj nije mogla da se brine
1 / 13 Foto: MUP

BEOGRAD - Jovanka Broz (89) sama se brinula o sebi. Kuću od 750 kvadrata, koju joj je dodelila država, nije bila u stanju da održava. Decenijama kasnije objekat na Dedinju pretvorio se u ruinu. Trošni zidovi, neupotrebljivi delovi u kući.

"Samo jedan ćošak ne prokišnjava", našalila se Jovanka 2009. kada su joj Ivica Dačić i Rasim Ljajić uručili pasoš i lična dokumenta. Tada je, sa pasošem u ruci proborila "sada mogu da putujem". Ni taj apsurdan i težak trenutak nije joj pokvario raspoloženje i vedar duh...Udovica supruga Josipa Broza Tita, u petak je primljena u Urgentni centar u veoma lošem zdravstvenom stanju, dehidrirana i s jednim vidom pomućene svesti, u pospanom stanju, rekli su lekari. Po telu ima rane, dekubituse od dugotrajnog ležanja. Stigla je u zapuštenom stanju, i fizički i higijenski. U takvom stanju nalazi se osoba koja se danima nije uredno hranila niti uzimala tečnost. Vidi se i da se duže vreme nije prala, rekao je za Kurir dr Miljko Ristić.Iako se pominje da boluje od raka, lekari nisu pitvrdili ove informacije. Bliska rođaka Jovanke Broz kaže da se nekadašnja prva dama Jugoslavije nikada nije žalila na tegobe, dodajući da su se čule dva-tri puta sedmično."Neće nam biti ništa, mi smo tvrdoglave Ličanke", ispričala jedna Gročanka.

"Jedino se ugojila, ali je uvek držala do sebe. Farbala je kosu u crno i doterivala se koliko je mogla. Da vidite kako lepo lice ona ima, nema mnogo bora", navodi rođaka iz Grocke.Kuća u kojoj stanuje trebala je da održava Uprava za zajedničke poslove državnih organa. Očigledno, to bilo samo slovo na papiru. Jovanka je bila prepuštena sama sebi. Ipak, nije se nikada žalila. Rekla je da "u državi gori i da neće da staje na muke".

Soba koja je spremljena, ali mešu raspadnutim zidovima
Soba koja je spremljena, ali mešu raspadnutim zidovima

Zidovi, krečeni pre tri decenije
Zidovi, krečeni pre tri decenije

Stara kuhinja
Stara kuhinja

http://www.youtube.com/watch?v=xP5rFI08lK0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track