Stena umalo ubila vernike pod Ostrogom!

SREĆA: Izbegnuta tragedija kod srpske svetinje

Stena umalo ubila vernike pod Ostrogom!

Društvo -
Tri žene lakše su povređene kad je na plato pun ljudi ispred srpskog manastira pao poveći komad kamena i raspao se na tri dela

PODGORICA - Nesreća usred molitve.Velika stena odronila se i pala na plato ispred gornjeg manastira pod Ostrogom u Crnoj Gori, a u nesreći su lakše povređene tri žene. Prema navodima crnogorskih medija, prava je sreća da niko nije poginuo jer je na platou u vreme nesreće bilo nekoliko desetina vernika.Lakše povredeVeliki komad stene pao je na plato i raspukao se na tri dela, a parčići kamena povredili su Joku Divnić (54), Draganu Živić (60) i Anđelu Jovanović (21). Sve tri žene u subotu uveče su primljene u Opštu bolnicu u Nikšiću. Direktor te bolnice Ilija Ašanin rekao je da su u tu medicinsku ustanovu u subotu oko 18.15 sati primljene tri ženske osobe s lakšim povredama.- Nakon ukazane lekarske pomoći puštene su na kućno lečenje - rekao je Ašanin.Nedugo nakon toga kod manastira je doveden bager, kojim su ostaci stene utovareni u traktor s prikolicom i odneseni.Iz Mitropolije crnogorsko-primorske niko se zvanično nije oglasio povodom incidenta. Međutim, protojerej Velibor Džomić dao je kratku izjavu za podgoričke Vijesti. On nije mogao da saopšti ništa u vezi sa incidentom, s obzirom na to da nije bio u Crnoj Gori, već je rekao da i sam čeka zvanično saopštenje Mitropolije. Džomić je, međutim, naglasio da uprava manastira Ostrog svake godine, u saradnji sa alpinistima, održava prostor iznad manastira kako bi se delovalo preventivno i sprečili odroni.Retke nesrećeInače, manastir Ostrog nalazi se na području između Danilovgrada i Nikšića, u planinskom masivu Ostroških greda. Osnovao ga je u 17. veku hercegovački mitropolit Vasilije, koji je nakon smrti proglašen za sveca i čije se mošti nalaze u toj svetinji. Vernici navode da se kod manastira Ostrog nesreće uglavnom ne dešavaju i da je ovo najveća koju pamte.

Sveti Vasilije isceliteljSveti Vasilije, čije mošti počivaju u Ostrogu, u narodu je poznat kao iscelitelj. Mnogi vernici svedoče da je svetac u stanju da podigne iz kome i izleči smrtno bolesne. Takođe, prema verovanju, Sveti Vasilije je jedini svetac u Srba koji hoda. Veruje se da noću šeta po manastiru, o čemu navodno svedoče papuče koje se nalaze pored njegovog kovčega, a koje se povremeno izližu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track