Slušaj vest

U Srbiji u subotu 22. februara su zimske Zadušnice, dan kada ljudi odlaze na groblja, gde uz vino i žito upale sveće i tamjan upokojenima, za koje se svakodnevno mole.

U pojedinim ruralnim sredinama neki meštani i dalje na groblje iznose hranu i piće jer praktikuju običaje koji postoje od davnina. Međutim, sveštenici savetuju da je na grob dovoljno doći sa pšenicom, cvećem i svećom jer se smatra da plamen sveće osvetljava put pokojnima do narednih Velikih Zadušnica, dok molitva isceljuje njihovu dušu.

Groblje
Grobovi Foto: Filip Plavčić

I pored toga domaćice na jugu Srbije dan pre Zadušnica pripremaju brdo hrane koju nose na grob predaka.

- Priprema se maltene sve od sitnih kolaga ili torte do pečenja, roštilja, predjela, sarmi, punjenih paprika, pita i kiflica, rakije, vina, sokova i kafe. Kako ljudi imaju sve manje vremena za spremanje hrane mnogi od njih poruče spremljeno, ali sve to donesu na grob. Obavezna stavka pored krošnje u kojoj je hrana i cveće, sveće i tamjan - priča nam Vlasotinčanka D. Đ i dodaje:

- Na grob obavezno dođe i sveštenik koji prospe crno vino, pročita molitvu za pokojnik, a za uzvrat mnogi domaćini mu daju novac. Ko koliko ima, to bude od sto do 1.000 dinara. Mnogi sveštenici odbijaju da uzmu, ali im ljudi silom stave u džep. Nude im čak i hranu pa im upakuju u kese da ponese kući. Mislim da ovo ima samo ovde u našim krajevima na jugu.