Srbija i BiH potpisuju sporazum o izručenju državljana

O ekstradiciji u četvrtak

Srbija i BiH potpisuju sporazum o izručenju državljana

Društvo -
Najpoznatiji slučaj koji bi mogao da bude predmet ovog sporazuma je bosanski državljanin Darko Elez

BEOGRAD - Srbija i Bosna i Hercegovina zaključiće u četvrtak u sporazum o izručenju sopstvenih dražavljana optuženih i osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, rečeno je u Ministarstvu pravde i državne uprave Srbije.

Sporazum se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine i genocid. Dokument će u zgradi Vladi Srbije potpisati ministar pravde BIH Bariša Čolak i srpski ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Tim dokumentom biće regulisana ekstradicija okrivljenih za krivična dela iz domena organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je zaprećena zatvorska kazna od najmanje četiri godine.

Sporazumom će se odnositi i osuđene za pomenuta krivična dela, kojima je izrečena zatvorska kazna od najmanje dve godine.

Nakon zaključenja tog dokumenta biće moguće sopstvenog državljanina izručiti drugoj strani ugovornici, u kojoj se protiv njega vodi krivični postupak ili je osuđen u odsustvu.

Inače, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja bivše Jugoslavije sa kojom Srbija nije imala takav sporazum.

Prethodnih godina su sporazumi o ekstradiciji zaključeni sa Hrvatskom, Makedonijom, Crnom Gorom i Slovenijom.Najpoznatiji slučaj koji bi mogao da bude predmet ovog sporazuma je bosanski državljanin Darko Elez.

On je prošle godine u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja