LGBT: Slogan Parade ponosa - Ljubav menja svet
Foto: Nemanja Pančić

Ovogodišnji Prajd zakazan za 18. septembar

LGBT: Slogan Parade ponosa - Ljubav menja svet

Društvo -

BEOGRAD - Šesta Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 12. do 17. septembra, a Prajd šetnja zakazana je za 18. septembar od Slavije do Trga Republike, saopštio je Beograd Prajd tim.

Ovogodišnji slogan beogradske Parade ponosa je "Ljubav menja svet" i, kako se ističe, predstavlja izraz solidarnosti sa LGBT zajednicom u Srbiji, regionu ali i celom svetu.

"Želimo da sa Parade ponosa u Beogradu 18. septembra pošaljemo podršku, razumevanje i poruke ljubavi svim LGBT ljudima koji žive u zemljama u kojima ne samo da nije moguće održati paradu, već zbog zakona koji postoje nije moguće živeti kao LGBT osoba", kaže se u saopštenju.

Iako je tokom protekle dve godine Parada ponosa u Beogradu protekla bez organizovanog nasilja, to nije dovoljno, kažu organizatori i dodaju da je neophodna snažna kampanja države koja će odlučno i nedvosmisleno stati na put svakom obliku homofobije i transfobije.

Potrebno je da se LGBT osobama u Srbiji nedvosmisleno poruči da njihov život jednako vredan i da se stvori klima u kojoj će se svaka LGBT osoba osećati prihvaćeno i ponosno.

Države poput Irana ili Saudijske Arabije, u kojima se homoseksualnost kažnjava smrću, podsećaju nas da se sloboda stiče, a masakr u Orlandu je pokazao da je slobodu teško održati, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track