OMOGUĆIO UNOŠENJE OPASNIH MATERIJA: Saša Dragin nas trovao?
Foto: Damir Dervišagić

Bivši ministar osumnjičen

OMOGUĆIO UNOŠENJE OPASNIH MATERIJA: Saša Dragin nas trovao?

Društvo -

Nekad prvom čoveku srpske poljoprivrede preti do pet godina zatvora jer je, kako se sumnja, dozvolio da se uveze i po njivama pospe skoro tri tone radioaktivnog đubriva

Prvo osnovno tužilaštvo podnelo je sudu optužni predlog protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saše Dragina zbog sumnje da je 2009. omogućio unošenje opasnih materija u Srbiju!Kako Kurir saznaje, bivšem ministru preti do pet godina zatvora zbog sumnje da je počinio krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i njihovo nedozvoljeno prerađivanje i skladištenje.Zloupotreba položaja- Posle sprovedene istrage i prikupljanja dokaza, Prvo osnovno tužilaštvo bivšem ministru stavilo je na teret da je od 12. avgusta do 23. septembra 2009. zloupotrebom položaja omogućio da se u Srbiju unese skoro tri tone radioaktivnog mineralnog đubriva - kaže za Kurir izvor upućen u postupak.On objašnjava da je mineralno đubrivo s povećanim nivoom radionukleida pokušalo da uveze preduzeće „Fertil“ iz Bačke Palanke, ali da je nadležna inspekcija to zabranila.- Dragin, koji je u to vreme bio prvi čovek Ministarstva poljoprivrede, kako se sumnja, tada je naredio da se po hitnom postupku napravi novi pravilnik i da se u njega doda novi član kojim su znatno povećane gornje granice radioaktivne kontaminacije, odnosno radionukleida, koja je dozvoljena u đubrivu. Osim što je izmenom omogućio da radioaktivno đubrivo uđe u Srbiju, on je, prema dokazima prikupljenim tokom istrage, izmenio propis koji uopšte nije bio u nadležnosti njegovog ministarstva - dodaje sagovornik Kurira i objašnjava da je za zaštitu od jonizujućih zračenja po Zakonu o ministarstvima nadležno Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Kurir pisao o aferiOvakvom izmenom, koju je potpisao 12. avgusta 2009, omogućio je da se sedam dana kasnije u Srbiju uveze 2.982.504 kg ovog đubriva.O aferi „đubrivo“ Kurir je prvi pisao još 2011. Stručnjaci su tada upozorili da su njime đubrene njive, čime su praktično otrovane biljke, a onda i hrana koja je od njih dobijana.Dragin je prvi put zbog ove afere u policiji saslušan 2013. i tada je, prema nezvaničnim informacijama, negirao da je radio bilo šta mimo zakona.

HapšenU PRITVORUPROVEO DEVET MESECIBivši ministar Saša Dragin, zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama u pančevačkoj „Azotari“, bio je uhapšen u novembru 2012. i u pritvoru je proveo devet meseci. Njemu se pred Specijalnim sudom i dalje sudi zbog optužbi da je sa još 43 optužena oštetio to preduzeće za oko 28 miliona evra, jer su, suprotno uredbama Vlade Srbije, regresirano đubrivo po povlašćenim cenama prodavali osobama koje na njega nisu imale pravo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track