UČENJE KROZ IGRU: Ove zabavne igre vam mogu biti od pomoći kada učite da programirate!
Foto: Promo

Naučite programiranje

UČENJE KROZ IGRU: Ove zabavne igre vam mogu biti od pomoći kada učite da programirate!

Edukacija -

Programiranje je zabavno kada ste samouvereni i znate šta radite. Kad se počinje, stvari su daleko teže. Ali programiranje može da se uči i kroz igru. Zbog toga, između predavanja i tutorijala, odvojite vreme za igranje ovih programerskih igara. One ne samo da mogu da vam posluže kao zabavna pauza od klasičnog učenja, već će vam i pomoći da zapamtite i potvrdite ono što učite.

1. Robocode

Robocode je složena programerska igra u kojoj kodirate robotske tenkove koji se međusobno bore.

Vaš posao je da napišete kôd za veštačku inteligenciju koja vaše robote dovodi do uspeha – koristeći stvarne jezike, kao što su Java, Scala, C # i još mnogo toga. Da biste započeli, pogledajte deo „Robocode Basics and Tutorials”.

foto: Promo

Robocode instalater dolazi sa razvojnim okruženjem, ugrađenim uređivačem robota i Java kompajlerom. Zapravo, pišete pravi kôd! Iako je igra pokrenuta još 2000. godine, Robocode se i dalje redovno ažurira i održava, a tome doprinosi i činjenica da je u pitanju „open source” igra i da je sama igra izuzetno „zarazna”.

2. Codingame

Codingame je web aplikacija poput igre u kojoj rešavate zagonetke i izazove pisanjem pravog koda.

Podržava više od 25 programskih jezika, uključujući Java, C #, Python, JavaScript, Lua, Go, Rust i još mnoge druge. Svaka slagalica, odnosno izazov, imaju svoju temu (na primer, kako programirati oružje na kulama da puca na letelice koje su previše blizu), što doprinosi zabavi.

3. Codecombat

Codecombat je još jedna web aplikacija sa zagonetkama i izazovima koji se mogu rešiti samo pisanjem koda. Ali dok je Codingame zabavniji, Codecombat je znatno usmereniji na obrazovni momenat sa „Classroom Edition", koji nastavnici mogu da koriste da pomognu svojim učenicima da nauče kako da kodiraju.

Trenutno su dostupna tri kursa: računarska nauka, web development i razvoj igara.

4. Codewars

Codewars nije toliko igra koliko je jedan vid prakse pisanja koda i rešavanja algoritamskih izazova, ali uobličenih u neku vrstu igre. Dobijate bodove za kompletiranje zagonetki i poene koji pokazuju koliko su vaša rešenja efikasna.

Codewars vam omogućava da pregledate rešenja koja su uneli drugi igrači. Možete ih temeljno proučavati i tako iz njih i dosta naučiti. A to je možda jedan od najboljih načina za učenje novog programskog jezika i njegovih idioma.

foto: Promo

5. Codehunt

Codehunt je igra koja se može igrati pomoću Java ili C #.

Dizajnirana je tako da vas nauči osnovama bilo kog jezika koji odaberete, počevši od treninga, prolazeći zatim kroz teme kao što su Loops and Strings, i završavajući srednje teškim izazovima, kao što su Sorting, Ciphers i Puzzles.

Ono što je zanimljivo kod Codehunta jeste to što vam ne govori i ne daje uputstva kako da pređete svaki izazov – deo zabave je upravo u tome da sami to shvatite.

6. Vim Adventures

Vim Adventures je zabavan tutorijal za učenje toga kako treba da koristite Vim, veoma neobičan, ali izuzetno moćan tekst editor, koji mnogi profesionalci u programiranju vole da koriste.

Ipak, iako nije lak za učenje, a pored toga, nije sam po sebi programski jezik, savladavanje Vima može da vam pomogne da postanete efikasniji programer. Zato uzmite i ovu aplikaciju u obzir.

7. TIS-100

„Ovo je programerska igra na engleskom jeziku koju nikada niste tražili!", piše u uvodu.

TIS-100 je zaista neobična video-igra i ne postoji nešto poput nje. Ona vas tera da naučite i koristite „mock” verziju (nije prava verzija, već neka vrsta probne) Asambler jezika kako biste rešavali zagonetke.

Ova igra nije šala – teška je, otvorenog je kraja i ima neverovatnu vrednost, jer vas tera da iznova pokušavate da rešite izazove.

8. Shenzhen I / O

Iz istog studija koji stoji iza TIS-100 dolazi i Shenzhen I / O, igra slagalice u kojoj ste zaduženi za kreiranje pojednostavljenih električnih kola i pisanje pojednostavljenog skupa kodova koji se pokreću na pomenutim kolima.

Shenzhen I / O je lakši od TIS-a, ali je ipak složeniji od većine ostalih.

9. Human Resource Machine

U ovoj igri igrate se kao kancelarijski radnik koji završava zadatke kombinovanjem različitih instrukcija.

U određenom smislu, ova igra je koncentrisana na rešavanje zagonetki kroz vizuelno programiranje, a u tome možete čak da dodirnete teme i koncepte kao što su logički protok i upravljanje memorijom – ali su sve te stvari predstavljene na jednostavan način.

Ovo je odlična igra kojom možete da vežbate svoj „programerski” mozak.

foto: Promo

Ako vas interesuje programiranje i želeli biste karijeru u ovoj oblasti, danas postoji veliki broj edukativnih programa na kojima možete da steknete sve potrebne veštine i znanja. Ali budite oprezni – da biste stekli veštine koje su potrebne da se profesionalno bavite ovim poslom, potrebno je da na učenje utrošite najmanje 12 meseci.

Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam pruže dovoljno ni teorijskih znanja, ni prakse. Više o sertifikovanim edukativnim programima u oblasti programiranja kod nas možete da saznate ovde.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track