TVRDE VEŠTINE: Ovo su primeri veština koje su vam potrebne da biste uspeli u IT industriji
Foto: Promo

Veštine za karijeru iz snova

TVRDE VEŠTINE: Ovo su primeri veština koje su vam potrebne da biste uspeli u IT industriji

Edukacija -

U modernom biznisu sve češće možete čuti za razliku između tvrdih i mekih veština, ali i o tome da među njima mora postojati sinergija i da se od zaposlenih očekuje da neguju i jednu i drugu stranu svoje profesionalne ličnosti.

U zavisnosti od toga u kakvom timu radite i kakva je vaša pozicija, lider će uvek favorizovati jednu od ove dve krajnosti, jer je upravo to potrebno projektu. Važno je da sami prepoznate koje su to tvrde i koje meke veštine na kojima bi trebalo da radite kako biste ostvarili karijeru kakvu želite.

Edukacija
foto: Promo

Iako se tvrde veštine razlikuju u zavisnosti od zahteva konkretne radne pozicije, one uglavnom predstavljaju ono što se podrazumeva kao uža specijalnost osobe koja obavlja konkretan posao. U skladu sa time, izdvojili smo nekoliko primera veština koje vam mogu biti od pomoći u svakoj karijeri.

Poznavanje više jezika

Iako će mnoge začuditi, jedna od tvrdih veština jeste i poznavanje jezika. Reč je o tehničkom znanju koje se može primeniti u konkretnim radnim zadacima i dovesti do cilja na praktičan i direktan način, u kojoj god oblasti da radite. Bilo da je reč o jednom ili o više stranih jezika, ova veština je visoko cenjena i sigurno će vas dovesti do bolje pozicije kada vas pretpostavljeni uporede sa mnogim drugim kandidatima.

SEO

Edukacija
foto: Promo

U marketingu, konkretna tvrda veština jeste poznavanje tehnika optimizacije sadržaja na sajtu za pretraživače poput Googla. Reč je o složenoj veštini koja je definitivno tehnička, jer nekada zahteva i konkretna programerska znanja. SEO možete naučiti i to vam može biti i glavno zaduženje na poslu, budući da je reč o poslu koji zahteva celodnevnu posvećenost.

Analiza podataka

Edukacija
foto: Promo

Možda ste u oglasima nailazili na poziciju Data Analyst, a možda i u vašem timu imate osobu koja se bavi tom specifičnom vrstom analize. Ukoliko vladate veštinom izvlačenja kompleksnih šablona i rezultata iz velike količine podataka, sigurno ćete biti u prednosti kada budete konkurisali za novi posao. Iako je analitičnost delimično i meka veština, sposobnost složene analize se sigurno može podvesti pod tvrde veštine.

Rad u Photoshopu

Edukacija
foto: Promo

Grafički dizajn ili rad u bilo kom dizajnerskom softveru predstavlja konkretnu tvrdu veštinu koju samo pojedinci imaju i kojom ne mogu svi ovladati. Tehničko znanje poput ovoga uvek će vam pomoći da budete bolji u poslu, a ako smatrate da je to veština koja vam nedostaje, uvek se možete neformalno edukovati i steći znanja koja su vam ključna za dizajnersku poziciju.

Ovo je bio pregled nekih od tvrdih veština koje funkcionišu kao meke. One će vam pomoći u svakoj grani IT industrije.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track