PRINCIPI ČISTOG KODIRANJA: Evo kako da unapredite kvalitet kodiranja u vašem kolektivu
Foto: Promo

Programiranje

PRINCIPI ČISTOG KODIRANJA: Evo kako da unapredite kvalitet kodiranja u vašem kolektivu

Edukacija -

U prethodnom tekstu smo objasnili šta kôd čini čistim. U nastavku ćemo podeliti nekoliko saveta koji će vam pomoći da unapredite kvalitet koda u vašem timu.

Kako se može unaprediti kvalitet koda?

Postoji mnogo načina da uniformišete način na koji se kodira u vašem kolektivu. U principu se mogu razlikovati dve strategije.

Linearan razvoj

Pre svega se savetuje linearan razvoj, uz održiv rast, koji neće uticati na opterećenje vaših zaposlenih. Veliki broj kompanija je uveo ritam 80/20%, koji se odnosi na to da zaposleni 80% svog vremena posvećuju realnom radu, a 20% ispravljanju i sređivanju koda. Na taj način možete dobro rasporediti radne sate, a ipak zadržati kvalitet aktuelnih projekata.

Refaktoring

Edukacija
foto: Promo

Takođe, možete sprovesti i refaktoring, odnosno potpunu izmenu koda, kako biste došli do kvalitetnih rezultata i razumljivo napisanih komandi na kojima ceo tim može nesmetano da radi. I tu vam je pravilo 20% takođe od velike koristi, jer će vam pomoći da ukažete svojim zaposlenima kako razumete da je u pitanju veliki poduhvat, ali ne želite zbog toga da žrtvujete njihovo slobodno vreme ili da im stvarate dodatni pritisak.

Naučite kako da pišete čist kôd

Edukacija
foto: Promo

U zavisnosti od proizvoda koji kreirate, tima u kom radite i mnogo drugih faktora, biraćete različite programske jezike, a svaki od njih nosi mnoštvo pravila kojih se morate pridržavati kako bi kôd bio čist. Da biste ovladali svima njima, nije vam dovoljno samo nekoliko meseci na kursu koji obećava sjajnu budućnost.

Reč je o zahtevnom procesu koji ima za cilj da vas nauči kako da razmišljate kao programer i kako da kreirate kôd koji će zadovoljiti sve trenutne standarde na tržištu. Za takav poduhvat vam je neophodno bar godinu dana usavršavanja uz pomoć mentora koji će sa vama podeliti svoje znanje.

Edukacija
foto: Promo

Upišite sertifikovanu obuku za programiranje i naučite kako da pišete visokokvalitetan kôd. Radeći na realnim projektima u simuliranom poslovnom okruženju po završetku školovanja ćete imati dobru sliku o tome šta će se od vas očekivati na prvom radnom mestu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track