UČITE PROGRAMIRANJE? Ovo je 5 dodatnih izvora koji će pomoći svakom programeru
Foto: Promo

Resursi na internetu

UČITE PROGRAMIRANJE? Ovo je 5 dodatnih izvora koji će pomoći svakom programeru

Edukacija -

Iskusniji, senior programeri će se uvek saglasiti u jednom: dobar programer nikada ne prestaje da uči. Ako želite uspešnu karijeru, novac o kom svi pričaju i projekte koji će vam pomoći da napredujete, to je činjenica koju ćete morati da prihvatite.

Međutim, kakvo god usavršavanje da izaberete u formalnom smislu, relevantni izvori mimo školskog programa koje morate pratiti postoje. S obzirom na to da je internet pun informacija, važno je da uspešno odvojite tačne od netačnih i korisne od beskorisnih. Portal Funtitech je napravio listu izvora koji vam sigurno mogu biti od pomoći pri usavršavanju i iz koje izvlačimo najznačajnije izvore, sortirane po tipu sadržaja i veština kojima se bave.

Edukacija
foto: Promo

Priprema za tehničke intervjue

Koliko god znanja da imate o programiranju i poslu za koji se pripremate, ukoliko niste dovoljno informisani o procesu selekcije i ne znate kako izgleda tehnički intervju prilikom zapošljavanja, šanse da dobijete posao su vam male. Zato počnite da pratite rad Kušbu Verme, koja se bavi upravo tom temom i otkriva različite načine da usavršite svoj nastup pred stručnjacima za ljudske resurse i tehničkim licima koji sprovode intervjuisanje. Iako imate samopouzdanje i verujete u svoje znanje, neće škoditi da se posebno spremite za specifične HR procese u IT kompanijama.

Edukacija
foto: Promo

Unapređenje „mekih” veština

Manu Kastriolon je voditelj potkasta i autor različitih sadržaja koji će vam pomoći da unapredite svoje meke veštine i unesete novu dimenziju u način na koji završavate posao. Manu se bavi temama kao što su sindrom „uljeza”, zdrav odnos poslovnog i privatnog života, pripreme za razgovore za posao, dolazak do posla u nepoznatoj zemlji i još mnogo čime što nije nužno vezano za programiranje, ali je posvećeno programerima.

Logičan razvojni put svakog tehničkog stručnjaka vodi ka liderstvu, a bez izraženih socijalnih veština, sigurno nećete moći da dospete u tu kategoriju.

Edukacija
foto: Promo

Diskusije o stečenim iskustvima

TechSide Chat je zajednica koju su osnovali Dilum de Silva i Isuru Abejvardana, dva najbolja prijatelja, programera, koji su se oslanjali jedan na drugog u procesu potrage za poslom i svaki put pre i nakon samog intervjua. S vremenom su stekli dovoljno iskustva i poželeli da pomognu i drugim ljudima, pa tako i onima koji zapravo učestvuju u procesu donošenja odluka u vezi sa novim članovima tehničkog tima.

Edukacija
foto: Promo

Novi pristup tehničkim znanjima

Još jedna zajednica koja uspešno okuplja profesionalce iz oblasti programiranja jeste Code Kitty. Baveći se celim procesom razvoja aplikacija od ideje do finalnog proizvoda, ona otkriva razlike između svega što učite u školi i načina na koje se to primenjuje u realnom poslu. Takođe, stručnjaci okupljeni oko ove ideje žele da privuku ljude i otkriju im važnost učestvovanja u projektima koji imaju otvoren kôd i mogu biti od javnog značaja. Pored doprinosa zajednici, na isti način pomažete i sebi, šireći svoj portfolio i znanja.

Ženska perspektiva u programiranju

Ifunanja Ikema je poznata programerka koja je razvijala svoju karijeru od nule, učestvujući u zajednici koja joj je pomogla uputivši je u pravom smeru. Danas ona želi da se oduži svima i da pomogne ljudima koji nemaju nikakvo tehničko iskustvo da i sami uplove u taj poduhvat i počnu da rade na svojim veštinama. Bez obzira na to koja je vaša profesionalna istorija, Ifunanja će vam pomoći da pronađete svoje mesto u razvoju softvera i započnete novi put na najbolji način.

Edukacija
foto: Promo

Naučite kako da počnete

Svaki od navedenih izvora će vam pomoći da nadogradite već postojeće znanje, ali ako još uvek niste ni počeli da učite, imaćete veliki problem da razumete bilo koji deo njihove priče. Ne bacajte vreme i novac na kratke kurseve koji će samo zagrebati površinu, već spremno uđite u proces temeljne pripreme koji će vam zapravo pomoći da steknete relevantna znanja i obučite se za posao programera. Za to će vam biti potrebno bar godinu dana učenja i usavršavanja, pa se potrudite da posvetite sebi bar toliko.

Upišite sertifikovanu obuku za razvoj softvera i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track