DRAGUTIN JE BIO OKO SOKOLOVO SRPSKE VOJSKE: Kuća u kojoj je živeo najslavniji srpski izviđač iz Prvog svetskog rata OBNOVLJENA
Foto: Printscreen Youtube

POSTAJE MUZEJ

DRAGUTIN JE BIO OKO SOKOLOVO SRPSKE VOJSKE: Kuća u kojoj je živeo najslavniji srpski izviđač iz Prvog svetskog rata OBNOVLJENA

Srbija -

Fotografija Dragutina Matića, srpskog vojnika koji pronicljivim pogledom osmatra neprijateljske položaje, postala je simbol Prvog svetskog rata.

Fotografiju je napravio ruski novinar Samson Černov koji je radio za listov "Novoja vremja" i "Ruskoje slovo" a nastala je kada je srpska vojska počela povlačenje preko Albanije.

Slavni ratnik Dragutin Matić Učestvovao je u oba balkanska rata a onda je došao Prvi svetski rat. Tu je Dragutin opet pokazao svoje umeće i hrabrost, pa je tokom Cerske i Kolubarske bitke postavljen za izviđača. Starešine su ga naročito cenile jer je umeo da se privuče neprijateljskim jedinicama, prebroji vojsku i da precizan izveštaj po povratku u bazu. Matić se sa ratišta vratio tek 1919. godine, nakon 6 godina ratovanja i dve godine vojske.

Pošto je potpisan i ugovor o poklonu između naslednika Matića i opštine Gadžin Han, njegova rodna kuća u Kaletincu će postati muzej.

Njegova kuća ipak nije obnovljena kao što je to prvobitno bilo planirano, već je iznova izgrađena. Stara kuća morala da bude srušena jer je bila u jako lošem stanju, sklona padu, a nova izgleda poptuno isto.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja