KAKO POKRENUTI I ODRŽATI STARTAP? Pratite ovih 5 saveta za početnike u biznisu
Foto: Promo

Za buduće vlasnike malih biznisa

KAKO POKRENUTI I ODRŽATI STARTAP? Pratite ovih 5 saveta za početnike u biznisu

Edukacija -

Iako mnogi sanjaju o pokretanju sopstvenog biznisa i prelasku u preduzetnički slobodni stil života, malo je onih koji se odvaže na takav korak. Najveći problem je to što većina ne zna odakle da počne i kako da se nosi sa finansijskim aspektima pokretanja biznisa. U nastavku pronađite nekoliko saveta do kojih je blog konsultantske kompanije Santam došao kroz intervjue sa zaposlenima i vlasnicima brojnih startapova.

1. Napravite temeljan poslovni plan

Edukacija
foto: Promo

Planiranje je ključno za poslovni uspeh, a ono počinje od poslovnog plana. Biznis plan je dokument u kome definišete snage i slabosti, ali i profilišete vašu ponudu ističući njenu jedinstvenost u odnosu na konkurenciju. Ovo je i mesto gde ćete pokušati da se spremite za sve nedaće tako što ćete ih zamisliti i pokušati da formulišete vaš odgovor. Ovaj deo plana obuhvata odgovore na pitanja poput – šta se dešava ako uplata klijenta kasni ili ukoliko ne možete da isporučite uslugu.

2. Pripremite se za finansijske probleme

Edukacija
foto: Promo

Vlasnici i pokretači većine malih biznisa koje je istraživanje kompanije Santam obuhvatilo identifikovali su protok novca kao najveći izazov. Kada ste na početku preduzetničkog poduhvata, ovo može biti veliki problem. Šta možete da uradite kako biste osigurali nesmetano poslovanje? Primera radi, možete klijentima dati popust na uslugu ukoliko unapred plate celokupan iznos ili ne počinjati biznis dok nemate sigurnosnu finansijsku rezervu za mesec ili dva poslovanja.

3. Budite štedljivi

Edukacija
foto: Promo

Upravo zbog problema do kojih može doći a koji su opisani u prethodnoj tački, pokušajte da odolite iskušenju da novac potrošite na dopadljivu najmoderniju kancelarijsku opremu ili nepotreban marketing. Likvidnost i sposobnost da platite tekuće troškove presudiće o vašem opstanku. Zato, primera radi, ukoliko je za to prerano, nemojte otvarati kancelarijski prostor ili delite prostor sa drugim startapom.

4. Oglašavajte se sa minimalnim budžetom

Edukacija
foto: Promo

Iako je marketing neizostavni deo poslovanja, on ne mora da bude preskup. Društveni mediji sami po sebi daju dosta besplatnih mogućnosti, a tu su i one koje nisu preskupe, poput oglašavanja preko grupa. Ne ulažite u oglase dok niste sigurni da se ova investicija može brzo vratiti.

5. Pronađite mentora

Edukacija
foto: Promo

Da biste držali finansije i želje pod kontrolom, potreban vam je mentor. To može biti bilo ko – član porodice, kolega, bivši šef, pa čak i zajednica na internetu – dokle god zadovoljava sledeći kriterijum: bio je tamo kuda vi idete. Iako većina startapa počinje bez ičije pomoći, oni koji su je imali izjavili su za pomenutu anketu da im je neizmerno pomogla.

Ovo su samo osnovne smernice koje će vam pomoći da prevaziđete tremu i odvažite se na ulazak u svet preduzetništva. Ali ako želite da profesionalno kontrolišete sve aspekte poslovanja, najbolji način je učenje na realnom projektu. Sertifikovana jednogodišnja obuka za preduzetništvo je brz način da prevaziđete dečje bolesti i osmislite, lansirate i izgradite zdrav mali biznis, koji će postati vaša glavna okupacija.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track