UNAPREDITE SVOJE CRTAČKE VEŠTINE ZA TILI ČAS: Ovih 5 saveta će vam pomoći da pravite bolje ilustracije
Foto: Tim Edukacija

Saveti za ilustratore

UNAPREDITE SVOJE CRTAČKE VEŠTINE ZA TILI ČAS: Ovih 5 saveta će vam pomoći da pravite bolje ilustracije

Edukacija -

Neka deca se rode sa talentom za crtanje, dok druga imaju veliku želju, ali ne i prirodnu predispoziciju za ilustraciju i dizajn.

Edukacija je zapravo ključna za obe grupe. Kako biste došli do rezultata, neophodno je da se na pravi način posvetiti usavršavanju.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Uz pravo usmeravanje i brze savete koje možete početi da primenjujete odmah, videćete napredak u rekordnom roku. Počnite od sledećih nekoliko koraka.

Pokušajte da primenite dnevni izazov

Najbolji način da unapredite svoje veštine jeste da vam aktivnost pređe u naviku i da redovno odvajate vreme da se njome bavite. To mora biti barem nekoliko minuta dnevno.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Kako je disciplina teška, mnogi dizajneri odlučuju da sebi postave dnevni izazov. Kupite svesku za crtanje i olovku koja vam odgovara i zadajte sebi zadatak da ćete svakog dana nacrtati poneku ilustraciju, koliko god jednostavna bila. Na kraju meseca, kvartala ili godine lako ćete videti hronologiju svog napretka, kroz različite slike koje ste sami kreirali.

Vratite se na oblike

Na prvim časovima u umetničkoj školi učenici uče da rade sa oblicima. Oni su osnova svakog dela, ali i svega što se nalazi u prirodi koja nas okružuje. Zato je važno da naučite kako se koji oblik ponaša u prostoru, koje su mu granice i kako ga možete koristiti.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Vratite se na ovu vežbu i pokušajte da pronađete oblike u svetu oko sebe. Ovaj zadatak takođe može biti deo vašeg dnevnog izazova, pa zadajte sebi zadatak da celu nedelju posvetite kreiranju ilustracija koje su zasnovane na osnovnim oblicima – krugu, trouglu, pravougaoniku i sličnim.

Slično tome, možete raditi i rekonstrukciju već postojećih radova ili u starim magazinima tražiti radove u kojima možete prepoznavati oblike.

Uložite vreme u inspiraciju

Kreativne blokade su redovna pojava u svakom poslu koji zahteva svež um i nove ideje. Ne možete očekivati od sebe da ćete svakodnevno imati inspiraciju za nove projekte i rešenja. Zato je važno da s vremena na vreme uložite bar sat ili dva u prelistavanje portala, blogova ili sajtova koji su zanimljivi umetnicima, pa čak i društvenih mreža poput Pinteresta ili Instagrama, na kojima ilustratori neretko dele svoje radove.

Pravite kataloge

Za ilustratora i dizajnera od velike je važnosti da ima spreman portfolio kako bi svoje veštine i znanja mogao da predstavi klijentima u svakom trenutku. Taj dokument mora odražavati sve ono u čemu ste najbolji, ali i radove na koje ste posebno ponosni.

Međutim, u vaš portfolio ne bi trebalo da ide sve što ste ikada radili, već samo najbolje. To znači da vam je za ostale radove potreban katalog, koji ćete redovno prelistavati, kako biste ustanovili koliko ste napredovali, šta su vam slabosti, a šta jače strane, na koje bi trebalo da stavite fokus u budućim radovima.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Kreirajte šeme s elementima koji se ponavljaju

U crtanju je važna preciznost, ali i sposobnost umetnika da reprodukuje određene oblike iznova bez pomoći digitalnih alata. Zato je jedna od važnih vežbi kreiranje šema i šara koje sadrže elemente koji se ponavljaju. Takve obrasce ćete često viđati na tapetama ili na pozadinama određenih slika. U pitanju su elementi koji ukrašavaju cele prikaze tako što nude zanimljivu podršku dominantnim segmentima vizuelnih rešenja.

Zato vežbajte svoje umeće crtanja oblika i šema.

Naučite kako da primenite naučeno

Veštine crtanja, kao što verovatno znate, najvernije ćete primeniti u grafičkom dizajnu, gde je taj nivo preciznosti i kreativnosti na visokoj ceni. Posao dizajnera ipak zahteva nešto više znanja nego što možete steći na kratkim kursevima od po nekoliko meseci. Umesto da gubite i vreme i novac, posvetite se usavršavanju na pravi način. Upišite obuku za grafičkog dizajnera i počnite da zarađujete od svojih ilustratorskih veština.

(Tim Edukacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track