OPTIMIZACIJA ZA YOUTUBE: Evo kako da optimizujete video-sadržaje na YouTubeu tako da se nađu na vrhu pretrage
Foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

SEO za YouTube

OPTIMIZACIJA ZA YOUTUBE: Evo kako da optimizujete video-sadržaje na YouTubeu tako da se nađu na vrhu pretrage

Edukacija -

YouTube se ne razlikuje od drugih pretraživača po tome što se rangiranje rezultata pretrage zasniva na složenom algoritmu.

Ako ste jutjuber, postoji nekoliko faktora na koje bi trebalo da se fokusirate i koji vam mogu pomoći da se bolje rangirate na YouTubeu.

Ključne reči su kao i uvek – ključne

SEO na YouTubeu se ne razlikuje od optimizacije na drugim platformama i pretraživačima: sve je u razumevanju toga koje su ključne reči bolje rangirane od drugih i u njihovoj optimizaciji. Tako je uvek uputno da planiranju ključnih reči pristupite uz pomoć pouzdanih servisa kao što su AHREFS, SEMrush ili KeywordTool.io.

Pomoću tih alata moći ćete da odredite koja je od vaših ciljanih ključnih reči najbolje rangirana kod odabrane publike. Takođe možete početi da kopate dublje u analitičke alate i kontrastne metrički parametri, kao što su obim pretrage, cena po kliku i ukupna konkurencija. Na kraju krajeva, nema smisla ići za terminom na koji svi drugi ciljaju, osim ako nemate snagu i budžet da nadmašite konkurenciju.

Ključne reči vam takođe daju odlične ideje za vrste video-zapisa koje možete da pravite u budućnosti. Primera radi, ako ste u niši joge, istraživanje ključnih reči za jogu može da proizvede mnoštvo potencijalnih tema kao što su „joga oprema“, „joga poze za početnike“, „joga tokom putovanja“ i još mnogo toga.

Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Optimizujte naslove

Kada ste došli do najboljih ključnih reči za svoj sadržaj, vreme je da počnete da optimizujete svoj video-materijal za rangiranje.

Imajući u vidu broj video-snimaka koji se objavljuju svakog dana, neophodno je da učinite sve što možete kako biste naveli svoju publiku da pogleda baš vaš klip pre svih ostalih. Odličan način da to uradite jeste da ne ostavite sumnju u važnost svrhe vašeg sadržaja. Ako je vaš snimak video-sadržaj sa uputstvima, recite publici u naslovu šta ćete objasniti. Ako je sa druge strane reč o izveštaju sa putovanja, objasnite gde ste bili.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Fokusirajte se i na opise

Iako bi naslov vaših video-snimaka trebalo da prvenstveno privuče pažnju vaših gledalaca i privuče ih direktno na vaš sadržaj, opis vam omogućava da uđete u više detalja. Iako YouTube prikazuje samo prvih 125 znakova vašeg opisnog teksta, trebalo bi da imate za cilj da napišete dvaput više za svaki unos. Uvek je dobra ideja da najvažnije ključne reči na osnovu razrađene strategije stavite na početak opisa.

Zapamtite da ne kreirate svoj kanal za algoritam, već za živo ljudsko biće. Stoga, napišite svoj opis za svoju ciljnu publiku. Ako se lako čita, to će ceniti i algoritmi.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Koristite tagove

YouTube koristi tagove da bi razumeo značenje vašeg sadržaja. Kako niko zapravo ne vidi ove oznake, neretko se raspravlja o tome koliko one efekta imaju na značaj vašeg sadržaja u očima algoritma. Da ne biste razmišljali previše, pretpostavite da svaki delić iskustva pomaže, pa utrošite vreme na pravilno podešavanje tagova.

Vaši tagovi ne treba da budu usklađeni samo sa opisima vašeg stvarnog sadržaja, već i sa ukupnom strategijom ključnih reči. Ako vam je potrebna pomoć u odlučivanju koje oznake da koristite, postoji veliki izbor dostupnih aplikacija kao što su VidIQ i Tube Buddy.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Naučite kako da uvećate broj pregleda na YouTubeu

Svaki početak je težak, ali ako na samom početku kvalitetno optimizujete svoj kanal, bićete u velikoj prednosti u odnosu na druge. SEO danas nosi sve veću težinu u marketinškim strategijama, pa tako sve više biznisa odlučuje da investira u otvaranje radnih mesta za eksperte iz ove niše. Ako želite da i sami postanete stručnjak za optimizaciju, ne zavaravajte se da će vam nekoliko meseci na kursu pomoći da u tome postanete uspešni, jer ćete za tako kratko vreme steći samo površno znanje. Da se osposobite za takav posao, potrebna vam je posvećenost. Praktičnu osnovu možete steći samo ako posvetite bar godinu dana svom usavršavanju.

Zato upišite obrazovni program za SEO i postanite stručnjak kog sve kompanije danas traže.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track