KORISNIČKO ISKUSTVO U 2023. Ovo su 4 UX/UI softvera koji će obeležiti 2023. godinu
Foto: Tim Edukacija

Najpopularniji softveri u novoj godini

KORISNIČKO ISKUSTVO U 2023. Ovo su 4 UX/UI softvera koji će obeležiti 2023. godinu

Edukacija -

Dva ključna aspekta web dizajna su korisnički interfejs (UI) i korisničko iskustvo (UX). Iako se oba odnose na ljude koji koriste proizvod, sa raznih strana oni na stvari gledaju iz drugačije perspektive.

UI se fokusira na estetske elemente načina na koji neko komunicira sa proizvodom, kao što su na primer, tipografija, boje, meniji itd. S druge strane, UX se više fokusira na načine na koje osoba koristi proizvod. Dva aspekta su jasno povezana i ponekad dizajnirana u tandemu, ali ipak među njima postoje očigledne razlike. Određivanje osnovnog korisničkog iskustva mora doći pre detalja dizajna korisničkog interfejsa.

Bez obzira na to da li je vaš fokus na UX-u, ili na korisničkom interfejsu, ili pokušavate da spojite ta dva aspekta, biće vam potrebni kvalitetni alati da biste izvršili svoje zadatke. Evo koji od njih će biti najpopularniji tokom sledeće godine.

Sketch

Sketch opisuju kao sveobuhvatni dizajnerski alat koji pokušava da pokrije ceo proces dizajna. On takođe vaš rad povezuje sa drugim softverima, pa tako dolazi sa više od 700 ekstenzija – pomoćnih alata, dodataka i integracija.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Sketch je počeo kao aplikacija samo za operativni sistem Mac, ali je sada evoluirao tako da uključuje web aplikaciju sa alatima koji rade u svakom pretraživaču. Međutim, on još uvek nema izvornu Windows aplikaciju.

Bilo kako bilo, opseg mogućnosti koje imate s ovim programom je veliki. Tako Sketch omogućava intuitivno uređivanje vektora, unapređenje dizajna u bilo kojoj fazi procesa, neograničen broj canvasa i šablona koji vam pomažu da radite, ali i dodatak za prilagođavanje dizajna veličini ekrana.

Kako bi vam pružio beskonačnu kontrolu nad tipografijom u vašim radovima, Sketch takođe uključuje i podršku za fontove. Tako možete da pristupite alternativnim znakovima, ligaturama i do još mnogo toga, a alat u potpunosti podržava OpenType funkcije.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Adobe XD

Većina dizajnera će znati za grafičke proizvode kompanije Adobe. Programi poput Photoshopa i Illustratora su lideri u industriji u mnogim kategorijama. Te vodeće aplikacije su deo Adobe Creative Clouda i korisne su čak i UX/UI dizajnerima. Primera radi, Photoshop može služiti za uređivanje, sastavljanje i kreiranje slika, grafika i umetnosti, dok je Adobe Illustrator odličan za kreiranje vektorske umetnosti i ilustracija.

Međutim, jedan deo Creative Clouda posebno cilja na UX/UI dizajnere. Sa Adobe XD možete kreirati realističan web dizajn, dizajn aplikacija, dizajn brenda i prototipe dizajna igara. Ako ne želite da platite za ceo Adobe Creative Cloud, možete se posebno pretplatiti na Adobe XD.

Balsamiq

Balsamiq je alatka za uokvirivanje korisničkog interfejsa koja simulira iskustvo skiciranja u svesci ili na beloj tabli na računaru. Možete ga koristiti za razmišljanje o strukturi softvera ili web sajta koji pravite. Balsamiq vas tera da se usredredite na format i sadržaj umesto da vas preterano ometaju boje i drugi detalji.

Dobra strana je što možete pronaći na stotine ugrađenih kontrola i ikonica korisničkog interfejsa koje generiše zajednica. Tako možete lako da kreirate šablone, mastere i biblioteke komponenata koje se mogu ponovo koristiti u budućem dizajnu. Balsamiqove mogućnosti povezivanja znače da možete stvarati jednostavne prototipove za demonstracije ili testiranje korisnosti konkretnog proizvoda.

edukacija
foto: Tim Edukacija

InVision Freehand

InVision Freehand je centralizovana online bela tabla. Iako ima mnogo načina na koje je možete upotrebiti u čitavoj organizaciji, posebno je korisna za vaše dizajnerske timove. Tako, primera radi, možete povezati svaku fazu dizajna sa inkluzivnom centralom u kojoj svi članovi mogu sarađivati. Tako možete čak dovesti zainteresovane strane i korisnike direktno u proces dizajna.

In Vision Freehand čini svaku fazu projekta kreativnijom i podstiče saradnju. Na ovoj platformi pronaći ćete šablone za svaki deo procesa dizajna, uključujući razmišljanje, strategiju i planiranje, radne okvire, efikasne sastanke i istraživanje za potrebe dizajna.

edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da postanete profesionalac

Bliži se kraj godine i prave se spiskovi trendova i alata koji će nam olakšati život i posao tokom 2023. Međutim, ako nemate šire razumevanje oblasti za koju se obučavate, nijedna od tih lista vam neće biti od koristi. Ne zavaravajte se da će biti dovoljno nekoliko meseci na nekom prosečnom kursu. Neophodno je da ozbiljno shvatite svoje usavršavanje i da donesete odluku koja može da vam promeni čitavu karijeru. Posvetite tome bar godinu dana i edukujte se na pravi način.

Upišite obuku za web dizajn i u 2023. napravite ključni korak ka svom poslu iz snova

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track