KAKO POSTATI COPYWRITER: 7 koraka za početak karijere u copywritingu u 2024. godini
Foto: Promo

KAKO POSTATI COPYWRITER: 7 koraka za početak karijere u copywritingu u 2024. godini

Edukacija -

Kako copywriting često omogućava rad iz sopstvenog doma ili sa bilo kog drugog mesta koje ima pristup internetu, postao je veština pisanja koja se sve više traži na tržištu.

Od oglašavanja na društvenim mrežama do web stranica i email kampanja, copywriteri su ti koji stvaraju privlačne i efikasne tekstove koji motivišu ljude na akciju.

Ukoliko vas privlači ideja da se bavite pisanjem i istovremeno zarađujete, copywriting može biti idealna karijera za vas. Ipak, postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju kako biste bili najbolji u ovoj branši.

1. Razumevanje osnova copywritinga

Pre nego što započnete svoju karijeru u copywritingu, važno je da shvatite osnove ovog zanata.

Copywriting se ne svodi samo na puko pisanje teksta. To je veština koja zahteva razumevanje ciljne publike, proizvoda ili usluge koju promovišete, kao i sposobnost da se informacije prenesu na način koji će motivisati čitaoce na željenu akciju.

Potrebno je da se ciljnoj grupi obraćate rečima koje su baš njoj namenjene i ponudom koja baš njoj treba. Čitalac treba da se pronađe u vašem tekstu i da oseti da je tekst baš za njega pisan.

2. Korišćenje alata za bolje pisanje

Nije tajna da i najbolji copywriteri koriste alate za bolje pisanje.

Potrebno je znati kako najbolje iskoristiti funkcije savremenih alata a da to ne remeti strukturu jezika na kom pišete. Nespretno korišćenje digitalnih pomagala može da poremeti strukturu, pa i smisao rečenica, a vaš tekst treba da bude napisan jednostavnim i jasnim jezikom i stilom.

Alati koji su obeležili godinu za nama a za koje se pretpostavlja da će biti najviše korišćeni i u ovoj godini su:

Grammarly – Ovo je najpopularniji alat za proveru pravopisa, gramatike i stila. Automatski analizira vaš tekst i sugeriše ispravke kako bi poboljšao čitljivost i preciznost.

BuzzSumo – Ovaj alat za istraživanje sadržaja omogućava vam da pronađete popularne teme i ključne reči u industriji kojom se bavite.

CoSchedule Headline Analyzer – Posebno je koristan za naslove u blogovima, članke ili postove na društvenim mrežama. Ocenjuje vaše naslove na osnovu faktora kao što su dužina, moć reči i SEO optimizacija.

Hemingway Editor – Alat koji pomaže u poboljšanju jasnoće i čitljivosti vašeg teksta tako što ocenjuje nivo čitljivosti, identifikuje složene rečenice i sugeriše načine za pojednostavljenje teksta.

Google Keyword Planner – Ovaj alat će vam pomoći da istražite ključne reči i fraze koje su relevantne za vašu temu ili industriju. Pruža uvid u to koje ključne reči imaju visoku potražnju i tako vam pomaže da ciljate pravu publiku.

3. Vežbanje pisanja

Kao što važi za bilo koju veštinu, praksa je ključna za uspeh i u copywritingu.

Počnite tako što ćete redovno pisati copy u različite svrhe. To može biti pisanje oglasa, blogova, postova na društvenim mrežama ili čak fiktivnih reklama.

Važno je da se oprobate u različitim vrstama copywritinga kako biste razvili svoj stil i usavršili baratanje rečima.

LINK group
foto: Promo

4. Edukacija i kontinuirano usavršavanje

Copywriting je dinamično polje, koje se neprestano menja.

Da biste ostali konkurentni, važno je da se konstantno obrazujete i usavršavate svoje veštine. To možete uraditi na specijalizovanom kursu, čitanjem odgovarajuće literature, praćenjem stručnih blogova i učestvovanjem u vebinarima ili konferencijama.

5. Izgradnja portfolija

Kada započnete svoju karijeru u copywritingu, važno je da imate dobar portfolio koji će pokazati vaše veštine i iskustvo potencijalnim klijentima.

Počnite da sakupljate svoje radove i gradite portfolio koji će najbolje prikazati vaše sposobnosti. Možete da počnete da radite besplatne ili honorarne projekte kako biste dobili materijal za portfolio.

6. Pronalaženje klijenata

Kada imate solidan portfolio, vreme je da počnete da tražite klijente.

Kao copywriter, imate mogućnost da radite sa različitim klijentima iz različitih industrija, što omogućava raznovrsnost u radu i širenje profesionalne mreže.

Možete sami da promovišete svoje usluge putem društvenih mreža i sajtova za frilensere ili da kontaktirate sa potencijalnim klijentima direktno.

Važno je da budete uporni i proaktivni u pronalaženju poslova i izgradnji mreže klijenata.

7. Kontinuirano unapređenje veština i prilagođavanje trendovima

Copywriting je dinamično polje koje zahteva kontinuirano učenje i usavršavanje veština, što pruža mogućnost za lični i profesionalni razvoj.

Važno je da pratite trenutne trendove i promene u industriji. Budite spremni da se prilagodite novim digitalnim platformama, tehnologijama ili promenama u potrebama ciljne publike i da kontinuirano unapređujete svoje veštine kako biste opstali na tržištu.

Ukoliko se pronalazite u ovoj kreativnoj oblasti, upišite BusinessAcademy Professional program i uđite u svet copywriting zajednice sa veštinama koje će vam doneti siguran napredak u karijeri.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja