EKOLOŠKA INVESTICIJA OD 32 MILIONA EVRA U KRUŠEVCU: Ministarka Irena Vujović u poseti Kruševcu
Foto: Grad Kruševac

EKOLOŠKA INVESTICIJA OD 32 MILIONA EVRA U KRUŠEVCU: Ministarka Irena Vujović u poseti Kruševcu

Izbori 2022. -

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sa gradonačelnicom Jasminom Palurović i direktorkom JKP „Kruševac“ danas je održala sastanak sa građanima Mesne zajednice Jasika, na lkojem je razgovarano o aktuelnim problemima u oblasti ekologije i izgradnji novog regionalnog centra za upravljanje otpadom u Srnju. Pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Ivan Parezanović predstavio je projekat buduće, najmodernije deponije.

Kruševac, Irena Vuković
foto: Grad Kruševac

-Razgovori sa meštanima su bili konstruktivni, jer su oni izložili dugogodišnje probleme koji ih muče. Grad brižljivo pripremao plansku i projektnu dokumentaciju za izgradnju Regionalnog centra. Deponija „Srnje“ je projektovana da zadovolji komunalne potrebe za oko 200.000 ljudi iz više opština Rasinskog okruga, za period od najmanje 20 godina. Predviđeno je odlaganje više od 830.000 kubika otpada. Ukupna vrednost je oko 32 miliona evra. Projekat se radi u okviru nemačko – srpske razvojne saradnje i obuhvata izgradnju deponije i Centra za upravljanje otpadom, nabavku kontejnera i posuda za iznošenje smeća, izjavila je čelnica lokalne samouprave Kruševca.

Kruševac, Irena Vuković
foto: Grad Kruševac

Tokom pripremne faze biće izgrađen deo sanitarne deponije u Kruševcu, uz potpuno opremanje prve kasete, skladištenje i tretman procednih voda, profilisanje otpada, nabavku opreme za sakupljanje i korišćenje deponijskog gasa i linije za separaciju otpada.

-Planirana je izgradnja 8 regionalnih centara u Srbiji kojima će gravitirati oko 50 lokalnih samouprava. Prateći „zelenu agendu“ i postulate cirkularne ekonomije, osim očuvanja životne sredine, postići će se ekonomski efekat u okviru koga otpad postaje resurs koji može ponovo da se iskoristi.

Kruševac, Irena Vuković
foto: Grad Kruševac

Grad Kruševac zaslužuje pohvalu jer aplicira kvalitetnim projektima na konkurse Ministarstva i uspeva na taj način da obezbedi značajna državna sredstva za njihovu realizaciju. Pre svega iz oblasti energetske efikasnosti, ali i pošumljavanja, izjavila je Irena Vujović, ministarka ekologije.

JKP „Kruševac“ zahvaljujući ugovoru koji su danas Prema ugovoru, koji su danas potpisale ministarka Irena Vujović i gradonačelnica Jasmina Palurović, JKP “Kruševac” će raspolagati sa dodatnom opremom. Ovo javno preduzeće dobiće kante za smeće i kontejnere, koji će služiti za sakupljanje i reciklažu otpada. Time će se još više unaprediti higijena Grada kako na gradskom, tako i na seoskom području.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track