NARODNA STRANKA U NOVOM SADU: Jeremić: Srbiji je neophodan kvantni skok u ekonomiji
Foto: Beta/Milan Obradović

predizborna konvencija

NARODNA STRANKA U NOVOM SADU: Jeremić: Srbiji je neophodan kvantni skok u ekonomiji

Izbori 2024 -

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Srbiji neophodan "kvantni skok u ekonomiji", koji je moguće ostvariti dovođenjem visokih tehnologija, prenosi Beta.

Jeremić, nosilac liste "Narodna stranka - Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" je na predizbornoj konvenciji u Novom Sadu kazao i da bi proizvodnja čipova u Srbiji donela bi prihode od poreza 100 puta veće od poreza koji plaćaju strane fabrike kablova i čokolade, saopštila je danas ta stranka.

Dodao je da se danas 90 odsto čipova proizvodi na Tajvanu, a da se u narednih pet godina planira izmeštanje proizvodnje na dvadesetak lokacija u svetu, te da je nekoliko mesta za proizvodnju planirano u evropskim državama koje nisu u EU.

Prema njegovim rečima, to je velika prilika za Srbiju da dovede visoku tehnologiju.

- Narodna stranka ima kontakte u svetu i zna kako da dovede takve investicije u Srbiju. Mi nismo protiv stranih investitora, mi smo za strane investicije ali one koje će doneti visoke plate, a ne one koje ljudima donose male plate tako da žive na ivici egzistencije - rekao je Jeremić.

Istakao je da je glavni cilj ekonomske politike Narodne stranke da narod živi bolje.

- Čak 90 odsto svakog uspešnog programa čini borba protiv korupcije, a 10 odsto čini sve ostalo. Neophodno je uspostaviti suverenitet nad nacionalnom ekonomijom, a to počinje uspostavljanjem suvereniteta nad finansijskim sistemom, jer ko upravlja finansijama, taj upravlja državom - rekao je Jeremić.

Kazao je i da "danas srpskim finansijama upravljaju stranci zato što su sve banke u Srbiji strane", te da, kako je kazao, Narodnom bankom Srbije ne upravlja srpski nacionalni interes, nego se njom upravlja iz inostranstva.

- Prvi korak mora biti otvaranje Državne razvojne banke koja bi pomagala domaćoj privredi i poljoprivredi, a potom i otvaranje domaćih komercijalnih banaka - rekao je Jeremić.

Naveo je da Narodna banka Srbije kao centralna banka mora dobiti ovlašćenja da kreditira domaću privredu i poljoprivredu, ali , kako je kazao, uslov za to je da Srbija ne bude kolonija i da za takvu vrstu odlučivanje ne pita Brisel ili MMF.

- Mora da prestane zaduživanje u stranoj valuti, jer ćemo upasti u dužničko ropstvo, pa će stranci doći da na ime duga plene zemlju, šume, reke i jezera zato što dugovi moraju da se vrate i od toga nema bežanja - rekao je Jeremić.

Dodao je da Narodna stranka predlaže sistemska rešenja za suzbijanje inflacije, smanjivanje PDV-a na osnovne životne namirnice sa 10 odsto na jedan odsto, ograničavanje trgovinskih marži velikim trgovinskim lancima, ukidanje akciza na struju i značajno smanjenje akciza na gorivo.

Naveo je da se zalaže za zabranu prodaje javnih preduzeća, prvenstveno EPS-a i Telekoma i da, kako je naveo, "dalja rasprodaja državne imovine ne dolazi u obzir".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track