U OPŠTINSKOM CENTRU ODRŽAN SEMINAR: Rehabilitacija i habilitacija osoba sa Daunovim sindromom po modelu Evropske Unije
Foto: Promo

U OPŠTINSKOM CENTRU ODRŽAN SEMINAR: Rehabilitacija i habilitacija osoba sa Daunovim sindromom po modelu Evropske Unije

OSI Informator -

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji organizacija iz Republike Srpske i Srbije, koje brinu o osobama sa Daunovim sindromom i opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" u prostorijama opštinskog Centra u ul. Bulevar Milutina Milankovića 34, održan je dvočasovni besplatni seminar.

foto: Promo

Seminar na temu “Rehabilitacija i habilitacija osoba sa Daunovim sindromom po modelu Evropske Unije” koji je organizovao opštinski Centar na inicijativu roditelja Marije Pavlović, članice Udruženja za Daun sindrom Beograda.

Ispred domaćina i organizatora seminara, prisutne je pozdravila direktorka opštinskog Centra, Milka Milovanović-Minić naglasivši značaj permanentnog informisanja svih aktera procesa habilitacije i rehabilitacije osoba sa Daun sindromom od njih samih, preko porodica, stručnjaka i čitave zajednice kako o njihovim potrebama tako i o njihovim pravima i realnim mogućnostima. Najveće prepreke su u nama koji ih ne razumemo. Iz tog razloga će opštinski Centar i ubuduće nastaviti da osluškuje potrebe njih i njihovih porodica i da organizuje ovakve i slične događaje kako bismo afirmisali drugačiji preko potreban pristup ovoj populaciji.

Cilj ovog seminara koji je okupio brojne roditelje, stručnjake i studente kao i mlade sa Daun sindromom je bio upoznavanje sa rehabilitacijsko - habilitacijskim programom za integrisanje i radno osposobljavanje osoba sa Daunovim sindromom koji se sprovodi u Banjaluci.

Svoja iskustava u oblasti rehabilitacije i uključivanja osoba sa Daunovim sindromom u samostalni život prezentovao je gospodin Zoran Jelić, psihoterapeut i refleksolog, upravnik Centra za Daun sindrom u Banja Luci.

Učesnici seminara su imali priliku da se kroz autentičan video materijal upoznaju sa PAIN- rehabilitacionim programom i da u okviru predavanja "Život sa DS" i "Biti roditelj - staratelj osobe sa DS" postave brojna pitanja i aktivno učestvuju u diskusiji.

foto: Promo

Ispred Centra za socijalni rad Banja Luka o modelu saradnje sa Centrom kao i podršci osobama sa Daun sindromom govorila je Jelena Jelić.

Svoje životno iskustvo roditelja devojčice sa Daun sindromom širokom auditorijumu prenela je Marija Pavlović. Ona je istakla da osobe sa Daun sindromom mogu biti korisni članovi društva, jer imaju potencijal, ali taj potencijal se mora negovati i razvijati, jer sve što sada učinimo doneće plodove u budućnosti. Kroz podršku na ovaj način smanjićemo rizik da naša deca sutra postanu socijalni slučajevi na teretu države i lokalne zajednice

Procenjuje se da u Srbiji živi oko dve hiljade osoba sa Daunovim sindromom. U Republici Srpskoj ih je oko 1.400. Udruženja osoba sa Daunovim sindromom iz Republike Srpske i iz Srbije ubuduće će sarađivati i razmenjivati iskustva kako bi se te osobe lakše uključile u društvo i osposobile za samostalan život a spona između njih u svojim kapacitetima će biti opštinski Centar za za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track