VITEZ I HEROJ MNOGE DECE: Održana konferencija „Govorno jezički poremećaji kod dece i mladih“
Foto: Promo

LOGOPED

VITEZ I HEROJ MNOGE DECE: Održana konferencija „Govorno jezički poremećaji kod dece i mladih“

OSI Informator -

U Novom Sadu, u organizaciji Udruženja „Vitezovi osmeha“ organizovana je dugo najavljivana konferencija „Govorno jezički poremećaji kod dece i mladih“, orijentisana na inovacije, domete i praktične pristupe u radu logopeda.

Pred 143 učesnika iz Hrvatske, Makedonije, Federacije BiH i Srbije, predstavnika uglavnom stručne javnosti, ali i zainteresovanih roditelja dece sa smetnjama u razvoju i članova njihovih porodica, svoj rad i funkcionalne performanse svojih znanja javno su elaborirali izuzetno cenjeni eksperti u oblasti logopedije.

foto: Promo

Tematski, konferencija je dodirnula sve teme značajne za shvatanje dubine i ozbiljnosti govorno jezičkih poremećaja kod dece, kako tipičnog razvoja, tako i dece sa smetnjama u razvoju.

Da je logoped više od profesije i puke figure u životima mnoge dece, uvidjali smo sa svakim novim primerom kojim su prezentovane specifične sposobnosti i veštine logopeda u radu sa decom.

Izostanak govora, poremećaji u artikulaciji i izgovoru odredjenih glasova, problemi povezani sa nepravilnim disanjem, samo su neke od tema koje su se preplitale tokom konferencije.

foto: Promo

U ulozi moderatora panel diskusija našla se Milka Glavonić, predsednica

Logopedske sekcije u Društvu defektologa Srbije.

Logoped sa višedecenijskim iskustvom u kliničkom radu dr Nataša Čabarkapa iz Logopedsko edukativnog centra „Čabarkapa“ uvodnim obraćanjem otvorila je konferenciju, stručno oslikavajući genezu govorno jezičkih poremećaja kod dece i mladih.

foto: Promo

Ugledni beogradski logoped i profesor Visoke škole socijalnog rada dr Dragan Čauševac, dao je pogled na razudjene osobenosti problema afazija (izostanka govora) iz više stručnih uglova, obrazlažući učinkovitost svakog pristupa u praksi. Sjajno poznavanje neuropsiholoških osnova govora i ponašanja ponukalo je mnoge učesnike konferencije na dublje i realnije sagledavanje ovog problema.

Jedna od uvek rado vidjenih eksperata u oblasti tretmana mucanja, Darinka Šoster iz Zavoda za psihofiziološke poremećaje i patologiju govora „Dr Cvetko Brajović“ iz Beograda, govorila je o detaljima koji ne smeju biti zanemareni u tretmanu mucanja. Poseban naglasak stavljen je na Metod sinteze svesnog razvoja koji primenjuje u svom kliničkom radu, a uspešnost ovog Metoda predstavljena je na primeru klijentkinje koja je lično prisustvovala i obratila se učesnicima konferencije, što je kuriozitet kad se radi o ovakvim skupovima.

foto: Promo

Tokom pauze, svi učesnici su imali prilike da se upoznaju sa različitim didaktičkim materijalima, pomoćnim sredstvima i priručnicima za rad logopeda, na izložbenom štandu Udruženja Logopraktika iz Subotice.

U drugom panelu, diskutovalo se i o poremećajima gutanja kod dece. Iako vrlo mlada, Sandra Sokolov Buzganović iz Defektološko logopedskog centra „Buzganović“ iz Novog Sada važi trenutno za najboljeg poznavaoca i kliničkog stručnjaka u ovoj oblasti u regionu.

foto: Promo

Brilijantnim ekspozeom sa obiljem praktičnih primera, približila je prisutnim učesnicima mnoge inovacije, ali i kompleksnost pristupa i procedura koji se moraju poštovati da bi ishod tretmana poremećaja gutanja imao trajnije proaktivne efekte.

Da zaista imamo vrhunske stručnjake medju mladjim generacijama logopeda, koji idu u korak sa najnovijim tehnološkim inovacijama, potvrdila je dr Neda Milošević iz Centra za patologiju govora „Logomedika“ iz Beograda, takodje profesor Visoke škole socijalnog rada na departmanu za Logopediju.

Brojna glasovna odstupanja i poremećaji u govoru (dislalije, disfonije, impostacije), tinitus, mucanje i druge značajne smetnje u govorno jezičkom razvoju imaju viši stepen koribilnosti uz upotrebu najsavremenijeg Digitalnog logopedskog seta, patenta zagrebačkog profesora Mladena Hedjevera.

foto: Promo

U ovom zaključnom izlaganju, jedini logoped sa licencom za upotrebu i obuku za primenu Digitalnog logopedskog seta dr Neda Milošević je na vrlo pitak i verbalno istančan način auditorijum upoznala sa evidentnim dometima ovog uredjaja i pratećih aplikacija u tretmanu obrade zvuka kod dece. Takodje, ona učinila dostupnim brojne korisne informacije i te elaborirala kontroverze vezane za poremećaje koji se tretiraju putem ovog uredjaja.

Konačno, pečat kvaliteta konferencije, a i same atmosfere dali su vrlo nadahnuti učesnici, koji su brojnim pitanjima, te mišljenjima i stavovima podigli stručni diskurs na višu instancu, što je i bio jedan od ciljeva.

- Zadovoljni smo odzivom, kao i činjenicom da smo kao organizatori učesnicima ponudili susret sa plejadom najboljih logopeda koje trenutno imamo u Srbiji – istakao je Nebojša Nikolić, ispred Udruženja „Vitezovi osmeha“. Protokol, satnica i teme su maksimalno ispoštovane, dok se izostanak Labović Nataše, predsednice Udruženja logopeda Srbije, koja je otkazala učešće i podršku matičnoj profesiji svega dva dana pred skup, može smatrati zanemarivim spram snažnih utisaka auditorijuma – zaključuje Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track