Poremećaji u ponašanju dece – crveni alarm današnjice koji zaslužuje maksimalnu pažnju u predstojećem periodu
Foto: Shutterstock

Poremećaji u ponašanju dece – crveni alarm današnjice koji zaslužuje maksimalnu pažnju u predstojećem periodu

OSI Informator -

U uslovima koje trenutno svi proživljavamo, koji su i za nas odrasle novi, mnoga deca često više vremena provedu sami sa sobom, pred televizorom, za stolom radeći domaće zadatke, igrajući video igre ili prateći sadržaje na različitim medijima. Odrastao čovek bi možda još i našao za shodno da uživa u monologu sa samim sobom, ali deca to svakako ne umeju, jer su deca.

Smanjeni su dijalozi, smanjeni i svedeni, sputano druženje I interaktivnost, šablonirane su mnoge aktivnosti, smanjena fizička aktivnost dece i sve to istovremeno je za mozak deteta od pet, šest ili osam godina jako zahtevno, ponekad i izvan dosega neurolingvističke obrade i eksternalizacije svojih mišljenja, stavova i potreba na dnevnom nivou.

Zato se različita opažanja, infantilna razmišljanja i rezoni akumuliraju, uz svesrdno oblikovanje socijalno neprihvatljivim sadržajima sa internet kanala za decu i mlade, što pre ili kasnije dovodi dete u zonu razvoja besa, koprolalije, odsustva radnih i školskih navika, poremećaja higijene spavanja, prekomernog konzumiranja slatkiša ili hrane uopšte, gojaznosti, te jedne sveobuhvatne bihejvioralne i edukativne regresije.

U ovom procesu, koji je kontinuiran, dete analizirajući ne tako zanimljive vesti i senzacionalizam u izveštavanju dodatno može opteretiti i zabrinuti sebe pojavama koje su izvan njegovog domašaja obrade i reagovanja, što dodatno na sva prethodno diskutovana odstupanja može stvoriti različita osećanja strahova, teskobe i strepnje od racionalnih ali i iracionalnih parametara.

Ovakvo dete već u mladjoj školskoj dobi postaje agresivno, svakim danom proširujući spektar heteroagresivnih ideacija prema okruženju i bližnjima.

Takav poremećaj ličnosti vodi strukturiranom ponašanju koje odudara od socijalno prihvatljivog, a prevalence osoba sa poremećajem ličnosti je čak 6-10% u ukupnoj populaciji.

Ovoj temi se alarmantno mora posvetiti maksimalna pažnja u danima i mesecima koji nastupaju, jer put od suprotstavljanja i bunta preko predilenkvencije i strukturiranih otpora vodi sigurnoj stranputici, a ona svakako destabilizaciji u svakom pogledu.

Piše Nikolić Nebojša, specijalni pedagog, nastavnik, roditelj

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track