Najnovije vesti

Kacin: Nije trebalo da otkazujete Paradu pred pregovore sa EU

Intervju

Kacin: Nije trebalo da otkazujete Paradu pred pregovore sa EU

Politika
Prajda deluje poražavajuće u svetlu tek otpočelog skrining procesa za poglavlje 23, koje se odnosi na vladavinu prava, rekao izvestilac EP za Srbiju

BEOGRAD - Objektivno!Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin došao je u Beograd da bi prisustvovao gej paradi, koja je, međutim, u poslednji čas otkazana, i to u najgorem trenutku, prema njegovoj oceni.Pre nekoliko dana Štefan File je pohvalio srpski pregovarački tim za pristupanje Evropskoj uniji. Šta vi mislite o tome?- Tim koji radi skrining je dobro tehnički obučen i veoma kvalitetan. Uveren sam da će se veoma brzo svi razumeti, ali se nadam i da će u sledećoj fazi tako brzo razumeti i šta treba menjati.Koliko je izvesno da Srbija u januaru 2014. godine počne pregovore o pristupanju EU?- To neće biti pregovori jer Srbija pregovara od 28. juna. Posle toga ste, nažalost, s malim zakašnjenjem imenovali glavnog pregovarača. Međuvladina konferencija, koja je politička poruka, biće onda kada bude, ja vam ne mogu ništa reći o tome. Do pre dva dana bih mogao da pričam na tu temu, a sada nemam hrabrosti za to.Mislite da nam neodržavanje Parade ponosa otežava ulazak u EU?- To vam neću javno reći, ono što sam imao da kažem rekao sam svima u Vladi. Jedno je sigurno, zabrana Parade deluje poražavajuće u svetlu tek otpočelog skrining procesa za poglavlje 23, koje se odnosi na vladavinu prava.Da li se Beograd dovoljno angažovao u vezi s izborima na Kosovu?- Nisam detaljno upoznat s tim šta radi srpska strana, ali mislim da je došlo vreme da se prekine razdvajanje srpske zajednice na Kosovu i da se dele Srbi na Kosovu na srpske Srbe i kosovske Srbe, što vaša vlada još uvek radi. Došlo je vreme da Srbi na KiM imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti tamo, bez nečijeg navijanja, i da im niko ne diktira koji su podobni, a koji nepodobni kandidati. Na izborima uvek neko izgubi i neko pobedi, a ko će pobediti - o tome odlučuje narod.

Zar Nikolić nije obećao paradu ove godine?

Kacin je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izrazio razočaranje iznenadnom odlukom da se Prajd ne održi i podsetio na izjavu koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao 8. oktobra prošle godine.- Nikolić je prošle godine izjavio da iduće, tj. ove godine neće biti nikakvog opravdanja za neodržavanje Parade ponosa - kaže Kacin i dodaje da je Srbija propustila jedinstvenu šansu da se promoviše kao motor ljudskih i manjinskih prava na čitavom Balkanu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...