PALATA SRBIJA: Održana prva zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije
Foto: Tanjug

Slovenačka delegacija u Beogradu

PALATA SRBIJA: Održana prva zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije

Politika -
Članovi slovenačke delegacije koju predvodi premijerka Alenka Bratušek prethodno su dočekani uz najviše državne počasti
1 / 8

BEOGRAD - Prva zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije održana je danas u Beogradu posle čega su predstavnici dve zemlje potpisali više sporazuma.

Potpisani su sporazumi o razmeni tajnih podataka, memorandum o energetici, o nastupu na trećim tržištima, protokol o saradnji u obrazovanju kao i pismo o namerama o primopredaji rezidencije ambasadora SFRJ u Rimu. Članovi slovenačke delegacije koju predvodi premijerka Alenka Bratušek, prethodno su dočekani ispred Palate Srbija uz najviše državne počasti, a potom su održani odvojeni bilateralni sastanci premijera i ministara.

Povodom posete slovenačke delegacije Beogradu, u Privrednoj komori Srbije biće održan Biznis forum na kojem će pored premijera dve zemlje govoriti i predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i potpredsednik slovenačke vlade i ministar poljoprivrede i životne sredine Dejan Židan. Premijerka Bratušek imaće odvojene razgovore i s predsednikom Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Članovi slovenačke delegacije, koju predvodi Bratušek, i predstavnici srpske vlade potpisaće danas niz sporazuma - Sporazum iz oblasti razmene tajnih podataka, Memorandum iz oblasti energetike, Protokol između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja i Memorandum o nastupima na trećim tržištima i Pismo o namerama u vezi sa primopredajom rezidencije bivše SFRJ u Rimu Republici Sloveniji.

Do zajedničke sednice vlada upriličeni su bilateralni susreti ministarke energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorane Mihajlović i potpredsednika vlade i ministra poljoprivrede i životne sredine Slovenije Dejana Židana, šefova diplomatija Ivana Mrkića i Karla Erjaveca, vicepremijera i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića i ministra za infrastrukturu i prostorno planiranje Slovenije Sama Omerzela.

Bilateralne sastanke imali su takođe ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Srbije Igor Mirović i ministar za ekonomski razvoj i tehnologije Slovenije Stanko Stepišnik, ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić i ministar za infrastrukturu i prostorno planiranje Slovenije Sam Omerzal, ministar poljoprivrede i šumarstva i vodoprivrede Srbije Dragan Glamočića i potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede i životne sredine Slovenije Dejan Židan.

Ministar privrede Srbije Saša Radulović sastao se sa ministrom za ekonomski razvoj i tehnologije Slovenije Stankom Stepšnikom, a ministarka energetike Zorane Mihajlović sa ministrom za infrastrukturu Slovenije Samom Omerzelom.

Premijerku Slovenije, koja boravi u prvoj poseti Srbiji, svečano je uz najviše državne počasti dočekao premijer Srbije Ivica Dačić. Slovenačka premijerka danas će se sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem.

Dačić: Još se ne pregovara o aranžmanima sa MMFDačić je danas rekao da predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiju nisu došli zbog pregovora o aranžmanima, već da razgovori sa misijom MMF predstavljaju pripremu za razgovore o aranžmanima sa tom finansijskom institucijom."MMF dolazi da sagleda stanje. Ovo nisu pregovori, oni treba da daju mišljenje o ekonomskoj situaciji u Srbiji. Ovo je pripremna faza za eventualne razgovore o aranžmanima koji bi usledili za nekoliko meseci", rekao je Dačić.Upitan za više detalja o solidarnom porezu čije je uvođenje najavio kao mogućnost, Dačić je objasnio da je to samo jedna od ideja koje se razmatraju u okviru budućeg paketa ekonomskih mera.Premijer je istakao da te mere još nisu usaglašene i da je u ovoj fazi sve još na na nivou ideja."Sigurno je, međutim, da ćemo ići na smanjenje budžetskog deficita i razvojnu politiku", objasnio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja