Nikolić: Problemi su na srpskoj strani  Putin: Rešićemo to kao prijatelji
Foto: Reuter

Predsednik Srbije peti put kod ruskog kolege u Kremlju

Nikolić: Problemi su na srpskoj strani Putin: Rešićemo to kao prijatelji

Politika -
Predsednik Srbije istakao da problemi nekad nastaju zato što Vlada nije pažljiva pri odlučivanju

MOSKVA/BEOGRAD - Na najvišem nivou.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u sredu, posle sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, da se odnosi dve zemlje dobro razvijaju, ali i da ima problema sa srpske strane koji treba da se reše. Na ovu Nikolićevu opasku Putin je odgovorio da probleme ne treba dramatizovati, ali istakao da će oni biti rešeni onako kako se to rešava među prijateljima.Doprinos NIS budžetuU razgovoru dvojice predsednika nije precizirano o kojim se problemima u ekonomskim odnosima Srbije i Rusije radi. Međutim, Nikolić je otkrio da problemi nekad dolaze zbog nesnalaženja, a nekad zato što članovi Vlade nisu dovoljno pažljivi pri donošenju odluka.- Postoji problem zaduženosti „Srbijagasa“. To javno preduzeće je uključeno u sprovođenje energetskog sporazuma Srbije i Rusije, koji, pored prodaje NIS ruskom „Gaspromu“, uključuje i zajedničko učešće u izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Banatskom Dvoru - rekao je Nikolić.Putin je podsetio srpskog predsednika da je NIS samo od januara do septembra u budžet Srbije uplatio 690 miliona evra, na šta je Nikolić konstatovao da je to 10 odsto ukupnog budžeta, što umnogome zatvara usta protivnicima ove investicije.- Rusija je jedan od glavnih trgovinskih partnera Srbije i posle pada trgovinskog obima u 2012. dinamika ove godine ukazuje na pozitivne tendencije. Koliko znam, Srbija je danas predstavila veliki broj projekata, vrednih nekoliko milijardi dolara - naglasio je Putin.Bez privilegijaNikolić je uzvratio da je upravo zbog toga želeo da dođe na investicionu konferenciju u Moskvi, te da čini sve da poveže poslovne partnere iz Srbije i Rusije.Putin je konstatovao da između dve zemlje postoji dobar obim investicija, koji iznosi milijardu i dvesta miliona dolara, koliko je Rusija uložila u Srbiju.- Bez obzira na naše dobre odnose, ne očekujemo nikakav poseban tretman za naše investicije - dodao je Putin.Na Nikolićevu opasku da se nada da će se uskoro početi s realizacijom projekta Južni tok, Putin je odgovorio da će s tim projektom srpska privreda dobiti još milijardu i devetsto miliona evra.- Uslovi ruske strane više su nego korektni i Srbija će ispuniti sve obaveze koje ima. Vlada je donela zaključke koji moraju da se promene jer ne odgovaraju onome što je dogovoreno s ruskim partnerima - rekao je Nikolić.Poziv RusimaPodsetimo, ovo je bio Nikolićev peti susret s Putinom otkako je došao na čelo Srbije maja prošle godine. Nikolić je u Moskvi prisustvovao i rusko-srpskoj investicionoj konferenciji, na kojoj će potencijalnim ruskim investitorima biti predstavljeno 75 projekata srpskih kompanija vrednih više od sedam milijardi evra.- Dođite u Srbiju. Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje. Mi ćemo s naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne - rekao je Nikolić otvarajući investicionu konferenciju u Moskvi.

Predsednik Tomislav Nikolić: Devedesetih se nismo razumeliPredsednik Nikolić je naveo da se Srbija i Rusija devedesetih godina nisu najbolje razumele, a posebno od 2000. godine, kada je rukovodstvo Srbije mislilo da mora da se opredeli između Istoka i Zapada, između Rusije i EU.- Sada je sve drugačije, i Istok i Zapad, i Rusija i EU. Bila je dovoljna samo jedna iskrena i bratska izjava predsednika Putina, da je citiram: „Ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju“, pa da za Srbiju iz dana u dan bude sve bolje - zaključio je Nikolić.

Forbs: Putin najmoćniji na svetu!Časopis Forbs, koji tradicionalno pravi liste najmoćnijih ljudi na svetu, u jučerašnjem izdanju prvi put je ruskog predsednika Vladimira Putina proglasio za najmoćniju osobu na svetu, ističući da je učvrstio kontrolu nad Rusijom. Putin je iza sebe na listi ostavio američkog predsednika Baraka Obamu, kog Forbs opisuje kao sputanog komandanta najdominantnije zemlje na svetu. Treće mesto na listi pripalo je kineskom lideru Si Đinpingu, dok je četvrti poglavar Katoličke crkve papa Franja. Na petom mestu je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track