ŠOJGU KOD RODIĆA: Ministri potpisali sporazum o saradnji u odbrani

Palata Srbija

ŠOJGU KOD RODIĆA: Ministri potpisali sporazum o saradnji u odbrani

Politika -
Šojgu će se kasnije u toku dana sastati sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, a zatim i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji će mu uručiti Orden srpske zastave prvog stepena
1 / 7

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić dočekao je jutros ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua u Palati Srbija, gde su, posle razgovora dvojice ministara, potpisali sporazum o saradnji u oblasti odbrane.Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktori Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije Svetko Kovač i Dragan Vladisavljević. Nakon svečanog dočeka ministri su razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti odbrane Srbije i Rusije.

Rodić i Šojgu, potpisali su strateški Sporazum o saradnji u oblasti odbrane dve zemlje. Nakon potpisivanja sporazuma, ruski ministar Šojgu je objasnio da taj sporazum reguliše i pitanje obuke oficirskih kadrova u školama u Rusiji, kao i učešće oficira u različitim vojnim vežbama.

Šojgu je naglasio da je dogovoreno jačanje odnosa generalštabova Rusije i Srbije, kao i saradnje u oblasti vojne industrije, koja je, prema njegovim rečima, dostigla nepristojno nizak nivo. "Proteklih 15, a mogu reći i 20 godina, nivo saradnje se smanjio do drastičnog, mogu da kažem nepristojnog nivoa, i najbolje je da odnose u oblasti vojne industrije uredimo u najkraćem roku", rekao je Šojgu.

On je dodao da očekuje dinamičnu i plodnu vojnu saradnju dve zemlje. Rodić je u izjavi novinarima rekao da je u pitanju krovni dokument iz kojeg će nastati mnogi drugi dokumenti o vojnoj saradnji Srbije i Rusije. "Treba znati da je reč o sporazumu koji posle 15 godina na novim osnovama reguliše međusobne odnose vojske Rusije i Srbije", istakao je Rodić. On je dodao da je sporazum logičan sled dešavanja u 2013. godini, pošto je u maju potpisana i

Deklaracija o strateškom partnerstvu dve zemlje. "Ovaj dokument bazira se na partnerskim odnosima i podrzumeva kontinuitet bez oscilacija ka zajedničkom cilju, a to je očuvanje mira u svetu", rekao je Rodić i ukazao da je Šojgu prvi ruski ministar odbrane koji je posetio Srbiju posle 14 godina.

Posle razgovora sa Rodićem, Šojgu će se kasnije u toku dana sastati sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, a zatim i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji će mu uručiti Orden srpske zastave prvog stepena.

Šojgu će orden dobiti za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.Nakon toga Šojgu će zajedno sa ministrom odbrane Rodićem položiti vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomeni ruskom vojniku.Šojgu se juče sastao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti vojne industrije.Dogovoreno je i da Srbija i Rusija naredne godine zajednički obeleže 70 godina oslobođenja Beograda.

http://www.youtube.com/watch?v=2B-zs0ZhaaY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja