Kostreš: Pitanje Vojvodine ne gurati pod tepih

Za politički dogovor

Kostreš: Pitanje Vojvodine ne gurati pod tepih

Politika -
Dok ne bude bilo jasno šta mi želimo od Vojvodine, odnosno kakvu autonomiju želimo, i da li uopšte želimo autonomiju, mi ćemo se stalno vrteti u krug, kaže drugi čovek LSV

BEOGRAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš izjavio je danas da je "više nego jasno" da Ustav Srbije ne odražava autonomiju Vojvodine na adekvatan način, i da u narednih šest meseci mora da bude napravljen politički dogovor "šta će biti sa vojvođanskom autonomijom".

"Za ovih šest meseci vlast i opozicija, i na pokrajinskom i republičkom nivou, kroz saradnju republičke i pokrajinske administracije, moraju da dođu do odgovora šta će biti sa vojvođanskom autonomijom", rekao je Kostreš.

"Ne možemo to pitanje da guramo pod tepih, jer ako ne bude rešeno političkim razgovorima to pitanje će eskalirati, ne zato što to tako neko želi, već zato što je takva priroda političkog procesa", dodao je Kostreš.

Prema rečima Kostreša, "dok ne bude postojao politički dogovor i dok ne bude bilo jasno šta mi želimo od Vojvodine, odnosno kakvu autonomiju želimo, i da li uopšte želimo autonomiju, mi ćemo se stalno vrteti u krug".

On je istakao i da je stav LSV da do promene pokrajinske vlasti može da dođe u dva slučaja - ako bude promene politike vladajuće koalicije u Vojvodini, pa LSV to ne može da podrži, "ili ako se dokaže, ono što se priča po kuloarima i pojedinim medijima, da je vojvođanska vlast korumpirana".

Što se tiče finansiranja Vojvodine, Kostreš je ocenio "da će i ova vlada nastaviti sa tradicijom prethodne, da neće poštovati ustavnu odredbu o finansiranju Vojvodine". "Istine radi ona nije ni precizna i može da se tumači na ovaj ili onaj način, zbog čega je neophodno da se postigne politički dogovor kako želimo da Vojvodina bude finansirana", rekao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=uEWX2vnhNyo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track