DEVENPORT NA TVITERU: Srbija u EU možda već do 2020.

EU diplomata četovao

DEVENPORT NA TVITERU: Srbija u EU možda već do 2020.

Politika -
Odgovarajući na pitanje šta će jednoj tako moćnoj tvorevini zvanoj EU jedna mala, siromašna i satanizovana zemlja Srbija, EU zvaničnik istakao da EU nije kompletna bez Srbije i zemalja zapadnog Balkana

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Devenport ocenio je danas na Tviteru da je moguće da Srbija uđe u EU 2020. godine, a da brzina kojom će se pregovori završiti zavisi od političke volje i tehničkih kapaciteta pregovaračkih timova.

Odgovarajući na pitanje, tokom svog prvog četovanja na Tviteru, kada vidi Srbiju u EU i da li misli da će Nemačka nastaviti da blokira ulazak Srbije u Uniju kao što je dosad činila, Devenport je istakao: "Datum za Srbiju je jedinstven stav svih zemalja članica, a od Srbije zavisi kada će konkretno to biti".

Na pitanje da li najavljeni parlamentarni izbori u Srbiji mogu usporiti pregovore sa EU, Devenport je odgovorio: "Najavljeni su? Na Srbiji je da donese ovu odluku, a EU se u to neće mešati".

Upitan de li ćemo, posle poraza u Ukrajini, videti promenu taktike Brisela u pregovorima sa Srbijom, on je na svom Tviter nalogu napisao: "Srbija je dobila datum i daleko je ispred Ukrajine u odnosima sa EU".

Devenport je, odgovarajući na pitanje "šta će jednoj tako moćnoj tvorevini zvanoj EU jedna mala, siromašna i satanizovana zemlja Srbija", istakao da EU nije kompletna bez Srbije i zemalja Zapadnog Balkana, koje "geografski, ekonomski i kulturološki pripadaju porodici EU".

Na poruku - "Nemojte opet da nam uvedete vize" i upitan za komentar o glasinama iz Brisela da će bezvizni režim u januaru biti ukinut za Albaniju, a možda i za Srbiju, Devenport je odgovorio: "U stalnim smo kontaktima sa srpskom vladom da se takav scenario ne dogodi".

U odgovoru na pitanje da li smatra da je samo Srbija kriva zbog lažnih azilanata ili ima krivice i odgovornosti i u zemljama EU, Devenport je poručio da svi zajedno treba da rade na rešavanju tog problema.

Upitan za komentar na najavu o mogućem vetu Velike Britanije na buduća proširenja EU ako se ne reguliše veliki priliv migranata, Devenport je odgovorio da je njegova zemlja podržala odluku Evropskog saveta i dodao: "Radimo na regulaciji slobode kretanja radnika kroz EU".

Na pitanje o situaciji u medijima u Srbiji i neusvajanje medijske strategije, on je odgovorio da će eksperti EU sarađivati sa timom ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca na pripremama za usvajanje tri zakona za sprovođenje te strategije."Već smo reagovali na pritiske u ovogodišnjem izveštaju o napretku i nastavićemo da ukazujemo na ove probleme u medijima", istakao je Devenport.

U odgovoru na pitanje da li će se EU umešati u dogovor oko Južnog toka, ili je ostavljeno isključivo Srbiji da ponovo ispregovara sporne tačke, on je upozorio da Srbija ima obaveze prema Evropskoj energetskoj zajednici i EU, a da Južni tok mora da bude u skladu sa ovim pravilima.

Ambasador EU je, upitan kako vlada Hrvatske može da pomogne srpskoj vladi na putu ka članstvu u EU, ocenio da hrvatska vlada već sada pomaže vladi Srbije i podsetio da su hrvatski eksperti u Beogradu i pomažu kolegama da brže savladaju izazove.

Na pitanje da li će jedan od uslova za ulazak u EU biti i proizvodnja ili korišćenje GMO hrane, Devenport je odgovorio negativno, ali je napomenuo da je potrebno uskladiti sve zakone Srbije sa onima u EU, koji regulišu proizvodnju i upotrebu ove vrste hrane.

Odgovarajući na pitanje u kojoj oblasti će primena standarda EU najviše koštati lokalne samouprave, Devenport je ocenio da životna sredina i poljoprivreda zahtevaju najveća izdvajanja, ali i donose najveće konkretne pogodnosti za građane.On je istakao i da lokalne samouprave imaju presudnu ulogu u sprovođenju EU standarda na lokalnom nivou, a poručio je i da će EU nastaviti da podržava programe jačanja organizacija civilnog društva u Srbiji.

Delegacija Evropske unije i EU info centar organizovali su danas, povodom pozitivne odluke Evropskog saveta i otpočinjanja pregovora Srbije sa EU, prvi Tviter čet sa Devenportom, a u narednom periodu će nastaviti da organizuju četove na toj društvenoj mreži u cilju boljeg informisanja javnosti o procesu evrointegracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja