Čepurin: Rusija će u Srbiju uložiti oko 5 milijardi evra!
Foto: Beta

Privredna saradnja

Čepurin: Rusija će u Srbiju uložiti oko 5 milijardi evra!

Politika -
Sumirajući rezultate saradnje dve zemlje u protekloj godini, ambasador Rusije je istakao kontakte na najvišem nivou, potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu i privredu, "kao ključnu stvar u budućem razvoju naših zemalja"

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da Rusija podržava napore Srba u cilju rešavanja kosovskog problema na miran nacin i uz očuvanje suvereniteta Srbije, ocenjujući da su odnosi dve zemlje u 2013. bili dinamični, uz privredu na prvom mestu.

Čepurin je sumirajući rezultate saradnje dve zemlje u protekloj godini, istakao kontakte na najvišem nivou, potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu i privredu, "kao ključnu stvar u budućem razvoju naših zemalja", najavivši da će Rusija u naredne dve-tri godine u Srbiji uložiti oko pet milijardi evra.

"Rusija se tokom više godina čvrsto pridržava svog stava vezanog za Kosovo, koji je svima dobro poznat. Mi podržavamo napore Srba, koji su usmereni ka rešavanju kosovskog problema na miran način, uz očuvanje suvereniteta Srbije", kazao je Čepurin.

On je ocenio da je protekla godina u odnosima Srbije i Rusije bila dinamična, ističući da bi Rusija želela da se razvija rame uz rame sa velikim brojem zemalja i naroda "i pre svega, van svake sumnje, sa Srbijom, na osnovu uzajamne koristi i u interesu naših naroda".

Govoreći o saradnji Srbije i Rusije u privredi, Čepurin je istakao gasovod Južni tok, čija je izgradnja počela 24. novembra, kao "najveći projekat u Evropi poslednje decenije".

Ruski ambasador je rekao da ovaj projekat, kao i svaki drugi, ima svoje pristalice i protivnike i da je "sasvim prirodno da on izaziva veliki interes, jer postoje konkurentske države i kompanije koje znaju šta ovaj projekat znači, i verovatno žele da i one rade nešto slično".

"U slučaju gasovoda ne postoji baš nikakav razlog da se bilo ko i bilo čega plaši, jer to je jedan veliki projekat od koga svi mogu da imaju koristi, a niko štete", naglasio je Čepurin, ističući da "nema mesta histeriji".

"Glavna stvar je, što se tiče mene, u tome da su se u protekloj godini Srbija i Rusija opredelile za realizaciju, u naredne dve-tri godine, investicionih i infrastrukturnih projekata takve veličine, koji nisu viđeni od ranije, u iznosu oko 4 milijardi evra", kazao je Čepurin, navodeći ulaganja u "Južni tok" od 1,9 milijardi evra, ulaganja "Gasprom nafte" i NIS-a od 1,5 milijardi evra, kao i rekonstrukciju železničkih pruga Srbije od 600 miliona evra.

Ruski ambasador je naveo i projekte elektroenergetske kompanije "Silovije mašini" i niza visokotehnoloških kompanija, kao i to da ruski gigant „Lukoil" razmatra mogućnost ostvarivanja ulaganja do 500 miliona evra, što daje ukupnu brojku oko 5 milijardi evra.Čepurin je dodao i da su ruske kompanije spremne da učestvuju u najavljenim procesima buduće privatizacije u Srbiji.

Govoreći o vojnoj saradnji Srbije i Rusije, Čepurin je kazao da se nastavljaju razgovori o sistemima protivvazdušne odbrane.

"Treba se odrediti prema tom pitanju - šta je zemlji konkretno potrebno, može li za to da obuči ljude i zatvori finansijsku konstrukciju, koliko je zemlja spremna da potroši na to, jer oružja kakva su MiG-29 i sistemi S 300 i S 400 su veoma skupi", rekao je on."Svakako da bi u ovakvom poslu karakter odnosa Srbije i Rusije imao značajnu ulogu, a pritom bi se Srbija osećala mnogo sigurnije", naglasio je ruski ambasador.

On je, pored toga, istakao da se Rusija protivi proširenju NATO uopšte, ocenjujući da to "ničemu osim pogoršanju situacije u svetu neće doprineti".

Čepurin je kazao da približavanje infrastrukture vojnog bloka ruskim granicama predstavlja za Rusiju određenu opasnost, kao i da treba tražiti kompromise, a ne deliti Evropu."Srbija kaže da će sarađivati i sa NATO-om i sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i u obe organizacije ima svoje posmatrače. Ovde je bio naš ministar odbrane (Sergej) Šojgu i obe strane su saglasne da Srbija treba da gleda svoj interes", zaključio je Čepurin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track