Kacin razgovarao sa Dačićem, sledi susret sa Vučićem
Foto: Tanjug

Izvestilac EP u Beogradu

Kacin razgovarao sa Dačićem, sledi susret sa Vučićem

Politika -
Razgovaraće i sa šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević i drugim zvaničnicima
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić sastaće se danas, kako je najavljeno, sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.

Razgovor Dačića sa Kacinom predviđen je u 9, a sa Vučićem u 10 sati, saopšteno je iz Vlade Srbije. Takođe, Kacin će razgovarati i sa šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević i drugim zvaničnicima.

Kacin u Beograd dolazi uoči usvajanja izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama 16. januara u Evropskom parlamentu. U predlogu rezolucije o Srbiji, koji je Kacin pripremio u ime parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, Vlada Srbije je pohvaljena zbog posvećenosti procesu evropskih integracija i ohrabrena da nastavi sprovođenje reformi, prvenstveno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, javne uprave, zaštite prava manjina i osetljivih grupa, slobode medija.

U dokumentu je izraženo zadovoljstvo zbog Briselskog sporazuma i upućen je poziv vlastima u Beogradu i Prištini da zadrže konstruktivan pristup i nastave sa sprovođenjem svih postignutih dogovora.

Pozdravljeno je i održavanje lokalnih izbora na Kosovu u novembru, osuđeno nasilje tokom glasanja i napomenuto da su "nužni dalji odlučni napori kako bi se razbila mreža organizovanih kriminalnih grupa povezana s lokalnim političkim elitama i ponovo uspostavila vladavina prava na severu Kosova".

U predlogu rezolucije se između ostalog ističe i podrška EP viznoj liberalizaciji za zemlje Zapadnog Balkana i pozivaju se države članice EU da ne zloupotrebljavaju mehanizam za suspenziju bezviznog režima.

Inače, u EU je juče stupio na snagu mehanizam koji omogućava privremeno uvođenje viza zemljama iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata, među kojima je i Srbija, a Kacin je tim povodom rekao da našoj zemlji ne preti direktna opasnost od ponovnog uvođenja šengenskih viza. "Ne želim da plašim građane Srbije i bez preke potrebe širim bojazan u društvu", poručio je Kacin.

http://www.youtube.com/watch?v=-gGyrMJ9utE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track