Tanja Miščević: Pregovori sa EU počinju Kosovom
Foto: Dragana Udovičić

Skrining 22. januara

Tanja Miščević: Pregovori sa EU počinju Kosovom

Politika -
Postoji veliki interes EU, ali i pritisak zemalja članica, da prvo budu otvorena poglavlja 23 i 24

BEOGRAD - Šefica tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila je da smatra da će ti pregovori 21. januara početi poglavljem 35, koje se tiče odnosa sa Kosovom.

"Postoji veliki interes EU, ali i pritisak zemalja članica, da prvo budu otvorena poglavlja 23 i 24", rekla je Miščevićeva i dodala da je Srbija "specifičan slučaj", te da očekuje da pregovori počnu poglavljem 35.

Ona je kazala da će prilikom skrininga 22. januara biti reči o pravosuđu, pitanju funkcionisanja Zajednice srpskih opština (ZSO) i predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu, koji će se održati ove godine. Kao najizazovnija pitanja u procesu pridruživanja, osim Kosova, Miščevićeva je izdvojila transport, regionalni razvoj i korišćenje strukturnih fondova EU.

Upitana ima li Srbija novca za uvođenje evropskih standarda u zaštiti životne sredine, koje će prema nekim procenama koštati 11,6 milijardi evra, šefica tima za pregovore kazala je da je to pitanje "u kakvoj Srbiji želite da živite".

"Samo ću pomenuti slučaj užičkog vodovoda i algi u jezeru Vrutci. Spram toga se odlučuje da li hoćemo da nam se ponavljaju takvi slučajevi ili ćete se angažovati više da se nešto tako ne bi ponavljalo", kazala je ona i dodala da bi u toj oblasti građani najpre mogli da vide korist od EU integracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track