Dačić: Zajednicu srpskih opština konstituisati što pre
Foto: KURIR

Premijer u Gračanici

Dačić: Zajednicu srpskih opština konstituisati što pre

Politika -
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u Briselu najverovatnije 27. januara, najavio je srpski premijer

GRAČANICA - Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da je potrebno što pre konstituisati Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji i da na taj proces neće uticati ponovni izbor gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice.

Dačić je u porti manastira Gračanica rekao da je veoma bitno za građane da se što pre konstituiše ZSO, istakavši da "sam gradonačelnik nema važnu ulogu" u tome.

On je objasnio da je potrebno da skupštine opština donesu odluku o konstituisanju ZSO i da što pre urade Statut ZSO. Dačić smatra da proces formiranja ZSO neće usporiti to što će ponovo doći do izbora za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, koji se očekuje u februaru.

Premijer je objasnio da zvanični Beograd ne određuje datum kada će biti održani ti izbori, a da bi, prema najavama iz Prištine, mogli da budu 23. februara.

Upitan o sporu Krstimira Pantića, koji nije preuzeo funkciju gradonačelnika severne Mitrovice, i ministra Aleksandra Vulina, Dačić je odgovorio da Vulin sprovodi politiku Vlade Srbije i da je ta politika imala pozitivan odgovor od strane Srba koji su učestvovali na poslednjim izborima na Kosovu i Metohiji.

"Ne bih ulazio u političke razloge određenih napada ili sukoba, a u svakom slučaju Vlada Srbije je prihvatila Briselski sporazum", rekao je premijer.

Dačić je ponovio da u ovim uslovima ne postoji bolji način od odredbi Briselskog sporazuma za odbranu nacionalnih interesa.Prema njegovim rečima, uprkos svim otporima, pa čak i fizičkim napadima, politika vlade na Kosovu dobila je podršku naroda, a samim tim i "delovanje Vulina bilo uspešno".

On je naglasio da to smatra i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja to navodi i u svojim izveštajima koje priprema za evropske institucije.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 27. januara

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u Briselu najverovatnije 27. januara, najavio je danas srpski premijer.

Do pomeranja dijaloga za dan ranije nego što je prethodno planirano, došlo je zbog obaveza visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, a teme ostaju iste, rekao je Dačić."Srbija je opredeljena da se dijalog nastavi, jer mi želimo da se sva otvorena pitanja rešavaju", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, brojne su teme u nastavku dijaloga Beograda i Prištine - pravosuđe, imovina građana i Srpske pravoslavne crkve...Dačić je istakao i da je cilj Beograda da se nastavi dijalog o onim temama o kojima su već započeti razgovori, da se analizira postojeće stanje i da se vidi koji su dalji koraci.

Dačić je naglasio i značaj implementacije Briselskog sporazuma i nastavka dijaloga sa Prištinom i zbog budućeg evropskog puta Srbije.On je, podsetivši da će 21. januara u Briselu biti održana prva međuvladina konferencija o pristupanju Srbije EU, najavio da će odmah nakon toga početi prvi skrinig posvećen poglavlju 35 "u kome se uglavnom nalaze pitanja iz dijaloga sa Prištinom".

Dačić je u portu manastira Gračanica stigao sa rediteljem filma "Montevideo, vidimo se!", Dragom Bjelogrlićem i glumačkom ekipom.Premijer je prethodno u Domu kulture, gde je premijerno prikazan taj film, razgovarao sa građanima.Dačića su u porti manastira Gračanica dočekale mnoge novinarske ekipe i građani, a njegov boravak obezbeđivale su pojačane policijske snage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track