Jelko Kacin: Istražiti pozadinu ubistva premijera Zorana Ðinđića

Evropski parlament

Jelko Kacin: Istražiti pozadinu ubistva premijera Zorana Ðinđića

Politika -
Politička pozadina atentata na premijera Zorana Đinđića mora biti rešena jednom za svagda, jer Srbija ne može sebi priuštiti da ima tu senku na kredibilitetu njenih institucija, poručio je Kacin

STRAZBUR- Za manje od nedelju dana Srbija će stupiti na istorijski put, koji će ovu najveću zemlju Zapadnog Balkana dovesti do punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU), istakao je večeras izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i poručio da proces proširenja neće biti kompletiran bez država Zapadnog Balkana.

Srbija je od regionalnog destabilizatora postala lider integracija od kada je premijer Ivica Dačić ispružio ruku svom kolegi Hašimu Tačiju u dijalogu koji je doveo do aprilskog sporazuma, rekao je Kacin tokom rasprave u Evropskom parlamentu o izveštajima o napretku Srbije i Kosova.

Time je, naglasio je Kacin, Srbija otvorila put za punu normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Prema Kacinovim rečima, još ima mnogo toga da se uradi, ali je prvi korak bio presudan i daleko najteži.

Dalji napredak u vezi sa ovim pitanjem biće pažljivo praćen kroz poglavlja 35 pregovora o pristupanju, rekao je Kacin.

On je ukazao da će reforma pravosuđa, koja će biti tema poglavlja 23, ostati suštinsko pitanje.

Da bi se obezbedilo nesmetano pregovoranje o ovom poglavlju, Srbija će morati da pruži dokaze o slučajevima visokog profila korupcije, rekao je Kacin.

On je naglasio da Srbija mora da pokaže da su svi zločini "Miloševićevih tajnih službi" rešeni.

"Politička pozadina atentata na premijera Zorana Đinđića mora biti rešen jednom za svagda, jer Srbija ne može sebi priuštiti da imaj tu senku na kredibilitetu njenih institucija", poručio je Kacin.

On je rekao da je uveren da projekat proširenja EU neće biti gotov sve dok i poslednja zemlja Zapadnog Balkana ne bude članica EU.

"Nadam se da ćemo do kraja narednog mandata EU biti daleko bliži tom cilju", zaključio je Kacin.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček naglasila je da je prošle godine načininjen ogroman pomak u integracijama, a sporazum Beograda i Prištine je istorijski ne samo za Srbiju, Kosovo i Balkan, već i za čitavu Evropu.

Činjenica da Kosovo počinje pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja prvi pravi korak ka pridruživanju EU, rekla je Lunaček.

Ona je pozvala pet zemlja članica Unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

"Budućnost Kosova je u EU, ona je evropska zemlja i nadam se da ćemo svojim izveštajem pomoći njen napredak", zaključila je Lunaček.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track