Vlada razrešila dužnosti direktora VBA Svetka Kovača
Foto: Beta

Sednica u Nemanjinoj 11

Vlada razrešila dužnosti direktora VBA Svetka Kovača

Politika -
Kovač je na dužnosti direktora VBA bio od 7. oktobra 2005. godine
1 / 3

BEOGRAD - Vlada Srbije je na današnjoj sednici razrešila Svetka Kovača dužnosti direktora Vojnobezbednosne agencije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Kovač je na dužnosti direktora VBA bio od 7. oktobra 2005. godine.

Kovač je na dužnosti direktora VBA bio od 7. oktobra 2005. godine. Vojno bezbednosna agencija (VBA) obeležila je u decembru deset godina od kada je počela da radi pod tim imenom tokom kojih se, kako je tada rekao Svetko Kovač, reformisala u savremenu kontraobaveštajnu službu i istovremeno uspešno rešavala bezbednosne probleme.

Ministar odbrane Nebojša Rodić posebno je, tom prilikom, istakao zadovoljstvo zbog toga što se ostvaruje civilna kontrola rada VBA i naglasio potrebu za još većom saradnjom sa civilnim sektorom. Rodić je rekao da su promene evidentne i da to profesionalci vide, i poželeo VBA da još više napreduje.

Ko je Svetko Kovač?

Kovač je u vojničkoj karijeri obavljao niz "bezbednjačkih" funkcija, a tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji je, između 1987. i 1996. godine, obavljao rukovodeće dužnosti u oblasti bezbednosti na nivou komande armije u Beogradu.

Od 1996. do 2003. godine bio je načelnik bezbednosti Ministarstva odbrane, od 2003. do 2004. je bio zamenik načelnika VBA, a potom do 2005. godine zastupnik direktora agencije. Penzionisan je 2005. godine, sa činom general-majora, da bi, kao civilno lice, u skladu sa načelom civilne kontrole oružanih snaga, bio imenovan za direktora VBA.

Nakon Vojne akademije je, u okviru sistema vojnog školstva, završio Komandno-štabnu školu i Školu nacionalne odbrane.

Vlada je inače donela i odluku o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora privrednog društva "Državna lutrija Srbije". Usvojila je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kojim se uvode novine u sistem finansijskog izveštavanja i preciziraju obaveze dostavljanja finansijskih izveštaja i rokovi za njihovu obradu i objavljivanje. Vlada je usvojila Program finansiranja aktivnosti i mera efikasnog korišćenja energije u 2014. godini, saopšteno je posle sednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track