Miščevićeva: Poglavlje 35 je izazov
Foto: Dragana Udovičić

Spremni za početak pregovora

Miščevićeva: Poglavlje 35 je izazov

Politika -
Današnja međuvladina sednica u Briselu na kojoj počinju pregovori o ulasku Srbije u Evropsku uniju ključna tačka sa koje nema povratka u opredeljenju budućnosti zemlje

BEČ - Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević ocenila je da je poglavlje 35 izazov, jer je novina, kako za nas tako i za Evropsku komisiju.

Ona je kazala da su Srbija i Evropska komisija uspele zajedno da definišu koji će biti sadržaj tog poglavlja.Istovremeno je ukazala da poglavlja 23 i 24, koji se odnose na osnovna prava, vladavinu prava, pravdu, slobode i bezbednost predstavljaju najveći izazov."Ono što ih razlikuje od ostalih jeste da ne postoji pravo EU, već dobra praksa, koju poznaju članice EU i koju od nas očekuju da ćemo uključiti u domaći sistem. Ona su bitna jer su u suštini osnova svake moderne države", objasnila je Miščević.

Ona je podvukla da je Srbija spremna za početak pristupnih pregovora sa EU.Podsetila je da je Srbija od početka od svojih partnera u Evropskoj komisiji odlično ocenjivana kada je reč o pripremljenosti članova tima."To je činjenica koju evropske institucije u vezi institucionalnih kapaciteta Srbije već duže podvlače. Imamo jednu iskusnu administraciju, koja već od 2004.radi na harmonizacija domaćeg zakonodavstva sa pravnim dostignućima EU", kazala je Miščevićeva.

Ona je objasnila da se pregovarački tim Srbije sastoji od oko 2.000 iskusnih i kompetentnih ljudi, kojima će se uskoro priključiti i članovi užeg pregovaračkog tima, koji će zajedno sa njom koordinisati pregovarači proces o poglavljima.

Očekuje nas oko 50 skrininga

Što se političke podrške za početak pristupnih pregovora sa EU tiče ona je istakla da danas postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Srbije.Prema njenim rečima 90 odsto poslanika u skupštini se zalaže za evropsku integraciju, što je, kako je konstatovala, dobar preduslov za sprovođenje reformi. Kada je reč o građanima ona je kazala da 51 odsto podržava evropski put, pri čemu 68 odsto smatra reforme neophodnim."Iako je do sada podrška građana manje ili više bila konstantna, ona može, u zavisnosti od ekonomske situacije i stanja u pregovorima, da se menja", ukazala je Miščević podsećajući da se u gotovo svim zemljama, prema istraživanjima podrška za vreme procesa smanjivala. Međutim ona veruje da su ishodi izjašnjavanja građana o članstvu relevantni, na kojima građani nijedne zemlje nisu rekli "ne" EU.

"Sednica tačka za normalnost života u Evropi"

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da je današnja međuvladina sednica u Briselu kojoj počinju pregovori o ulasku Srbije u Evropsku uniju ključna tačka sa koje nema povratka u opredeljenju budućnosti zemlje. "Današnja sednica je tačka sa koje nema povratka. Srbija sada zaista i potpuno opredeljuje svoju budućnost u smislu kreiranja društva, koje će ličiti sva evropska društva koja nas okružuju", rekla je Miščevićeva. Ona je kazala da je ovo faza u kojoj vladavina prava postaje "ne samo obaveza nego i vrednost, i da se kreiranjem uslova za otvaranje pregovora otvaraju uslovi za normalnost života". O tome koji su sledeći koraci, Miščevićeva je navela da očekuje da će sem poglavlja 35 o sprovođenju dogovora Beograda i Prištine, da se otvori i pitanje finansijske kontrole. "Prvi skrining za poglavlje 35 biće održan sutra. Dijalog i rad tehničke grupe u normalizaciji odnosa s Prištinom apsolutno ostaje. U poglavlju 35 Srbija ima još jedan instrument koji prati sprovođenje briselskog sporazuma, govori koji su problemi i kako vidimo rešenja", dodala je šefica srpskog pregovaračkog tima. Prema njenim rečima, današnja sednica je ceremonija kojom se formalno otvaraju pregovori.

"Prisustvovaće državni vrh, predsednik i prvi potpredsednik Vlade Srbije, što je jasan pokazatelj interesovanja Srbije za Evropsku uniju", kazala je Mišćevićeva i dodala da će ceremoniji prisustvovati i pet ministara spoljnih poslova članica EU.

http://www.youtube.com/watch?v=MNs_7Sl-V4c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track