Kosovo uvelo vize za građane BiH!
Foto: Rojters

Mera reciprociteta

Kosovo uvelo vize za građane BiH!

Politika -
“Nakon što BiH nije ukinula vize za naše građane, vlada Kosova je uvela vizni režim za državljane BiH”, napisao je Enver Hodža na svome Tvitter profilu

Vlada Kosova danas je usvojila predlog za uvođenje viza za državljane Bosne i Hercegovine.

Enver Hodža, ministar spoljnih poslova Kosova, je poručio da je Kosovo od danas i "zvanično odobrilo uvođenje viza za državljane Bosne i Hercegovine".

“Nakon što BiH nije ukinula vize za naše građane, vlada Kosova je uvela vizni režim za državljane BiH”, napisao je on na svome Tvitter profilu.

Vlada Kosova odlučila je u decembru 2013. godine da uvede vize za državljane zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Osim Srbije, BiH je jedina zemlja u regionu koja nije priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose sa tom zemljom.

Građanima sa kosovskim pasošem odavno je potrebna viza za ulazak u BiH što je predstavljalo prepreku brojnim građanima Kosova da nesmetano posećuju rodbinu i prijatelje u BiH. Pojedini političari u BiH upozoravali su kako bi uvođenje viza za državljane BiH na Kosovu moglo da se odrazi i na trgovinsku razmenu između BiH i Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track