ZAHTEV: Srbija ne može u EU dok ne otkrije ko je naručio ubistvo Zorana Đinđića!
Foto: Rojters

Otvoreno pitanje političke pozadine atentata na premijera

ZAHTEV: Srbija ne može u EU dok ne otkrije ko je naručio ubistvo Zorana Đinđića!

Politika -
Četiri evropska poslanika traže da preduslov u pregovorima bude nalaženje nalogodavaca likvidacije Zorana Đinđića; Jelko Kacin jedan je od inicijatora ovog predloga Evropskog parlamenta

BEOGRAD - Otkrijte naručioce ubistva Đinđića.

Poslanici Evropskog parlamenta Jelko Kacin, Arno Dankan, Marija Elena Kopa i Marije Kornelisen zatražili su u pismu EK da preduslov u pregovorima o poglavljima 23 i 24 bude rasvetljavanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića.Rasvetljavanje zločina- Vladavina prava u Srbiji neće moći da se učvrsti bez rasvetljavanja zločina režima Slobodana Miloševića i potpune istrage ubistva Zorana Đinđića, čiji su izvršioci iza rešetaka, dok su podstrekači i dalje na slobodi. Nedavne spekulacije da bi bivši šef Miloševićeve tajne policije Rade Marković mogao biti pušten iz zatvora ako sarađuje s tužilaštvom samo su dodatni uzrok za našu zabrinutost da bi posebni interesi skovani pod Miloševićevim režimom mogli biti dovoljno žilavi da zaustave ili uspore i oslabe reforme sadašnje vlade u Srbiji - navodi se u pismu evropskih parlamentaraca.Oni su takođe podvukli da su pregovori EU sa Srbijom od istorijske važnosti i da zato reforme za istinsku vladavinu prava imaju značaj za ceo region, koji i dalje trpi posledice ratova iz devedesetih i u teškoj je ekonomskoj i finansijskoj krizi.Traži rezultate- Stav EU konkretno mora biti da se zahtevaju rezultati u tim slučajevima, a to su pronalaženje i kažnjavanje nalogodavaca ubistva premijera Đinđića, novinara i ostalih nerasvetljenih ubistava s političkom pozadinom. Smatramo da bi ove mere imale dalekosežne posledice za otklanjanje opasnih nedostataka u obaveštajnom sistemu Srbije, koji je zadržao veze s organizovanim kriminalom. To bi, ističu oni, bio i konačni test za nezavisnost i delotvornost srpskog pravosuđa - zaključuje se u pismu parlamentaraca.Uslov svih uslovaRajko Danilović, advokat porodice Đinđić, u izjavi za Kurir kaže da pozdravlja takav predlog jer upravo razrešnjenje i otkrivanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića mora da bude uslov svih uslova za približavanje Srbije Evropskoj uniji.- To bi značilo naše približavanje standardima EU. To je promena svesti i suočavanje s prošlošću. To mora da bude preduslov svih preduslova, jer ako država ne otkrije prave nalogodavce ubistva, mi nikada nećemo moći da krenemo napred - naglasio je Danilović.REAGOVANJA

Dragan Šutanovac DS

Podržavam ovakav predlog evropskih parlamentaraca, ne samo kada je reč o političkoj pozadini ubistva premijera Đinđića već i svih nerasvetljenih ubistava iz perioda režima Slobodana Miloševića. To jednostavno moramo da uradimo zbog nas samih, ne samo zbog pristupanja Evropskoj uniji.

Ivan Andrić LDP

Naravno da LDP podržava takav predlog. I kao stranka uvek smo na tome i insistirali, ne samo kao neko ko je podržavao ideje Zorana Đinđića već zbog napretka našeg društva uopšte. Ovo društvo jedino može da ide napred ako se suoči sa svojom mračnom prošlošću.

Jadranka Joksimović SNS

Rešavanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, ali i svih nerasvetljenih ubistava je naša obaveza. Ne treba Evropa da nas na to podseća, pa ni Jelko Kacin. Taj posao moramo da završimo zbog nas samih.

Suzana Grubješić URS

Otkrivanje političke pozadine Đinđićevog ubistva ostaje mrlja na savesti svih onih koji nisu ništa preduzeli, ili onih koji nisu učinili ništa da do toga ne dođe. Nadam se da će predlog EP dobiti podršku i biti uključen u poglavlje 23 jer nema vladavine prava bez rasvetljavanja političke pozadine ubistva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track