Đurašković: DS je kriv za progon i propast Nibensa!
Foto: Marina Lopičić

Vlasnik Nibensa optužio bivši vrh države

Đurašković: DS je kriv za progon i propast Nibensa!

Društvo -
Poslovni partner Miroslava Miškovića tvrdi da su mu Boris Tadić, bivši ministri Dušan Petrović i Milutin Mrkonjić pritiscima upropastili putarsko preduzeće i život mu pretvorili u pakao

BEOGRAD - Pretnje i ucene.Milo Đurašković, vlasnik „Nibens grupe“ je u Specijalnom sudu optužio bivšeg ministra Dušana Petrovića i rukovodstvo Demokratske stranke da stoje iza njegovog progona! Đurašković - kome se sudi zbog sumnje da je s vlasnikom „Delta holdinga“ Miroslavom Miškovićem, njegovim sinom Markom učestvovao u zloupotrebama prilikom privatizacije putarskih preduzeća - izjavio je da je sve počelo zbog izgradnje Koridora 10.

Nameštanje poslova

- Sve je počelo 2010. godine, kada su PZP „Beograd“, „Putevi Užice“ i „Planum Zemun“ formirali konzorcijum za tender za izgradnju 110 kilometara Koridora 10. Dušan Petrović, koji je tad bio ministar i potpredsednik DS, tražio je od mene da u konzorcijum ubacimo, i to kao nosioca posla, preduzeće „Interkop Šabac“- rekao je juče Đurašković.Kako je naveo, Petrović je konstantno vršio pritisak uz obrazloženje da je to „u interesu države“.

- Petrović je to tražio i preko tadašnjeg ministra Milutina Mrkonjića. Mrkonjić me je opomenuo da su takve instrukcije došle direktno od tadašnjeg predsednika Borisa Tadića i Miodraga Mikija Rakića - rekao je Đurašković i dodaoda su pritisci postali jači kada je isti konzorcijum dobio posao na izgradnji puta Ub - Lajkovac.- Vlasnik „Interkopa Šabac“ Rade Nikolić došao je kod mene i pretio mi. Tražio je da ga ubacim u posao i opomenuo me da sve radi po nalogu Dušana Petrovića - rekao je Đurašković i dodao da su mu oni život pretvorili u pakao i uništili posao.

Dulić za svedoka

On je kao svedoke ucena i pretnji koje su mu bile upućene predložio Mrkonjića, tadašnjeg ministra Olivera Dulića, kao i direktore putarskih preduzeća.Slučajno ili ne, tek Đurašković je ove ozbiljne optužbe izneo svega nekoliko dana nakon što je Tadić pokušao da sruši lidera DS Dragana Đilasa. Naime, Đurašković i Đilas posredno su povezani - preko zajedničkog poslovnog partnera Miškovića.- U toj priči su svi u vezi. Mišković, Đilas i Đurašković su svakako na istoj strani, a u vreme vlasti DS s njima je bio i Boris Tadić, koji je tada forsirao Đilasa kao uspešnog menadžera i gradonačelnika, tako da Đuraškovićeva priča nije daleko od pameti. Sada se, međutim, Tadić našao na drugoj strani, pa nije nelogično da je to pravi motiv Đuraškovićevih optužbi, koje, interesantno, do sada nije iznosio - kaže izvor Kurira.

Tadić: Napadaju me zbog kritika DS- Ne znam zašto bi napadi na mene bili inspirisani početkom procesa protiv Miškovića, budući da je istraga protiv njega započeta u vreme mog mandata i da je on i uhapšen na osnovu te istrage - rekao je za Kurir Boris Tadić i dodao:- Već nekoliko dana određeni tabloidi plasiraju neistine o meni. Ne bih ulazio sada u to ko je naručilac tih napada i s kojim motivom. Očigledno je da se ti napadi vremenski poklapaju s trenutkom kada sam izneo kritike na račun rukovodstva DS, a ne s trenutkom kada je počeo sudski proces protiv Miškovića. To vidim, pre svega, kao organizovan pokušaj mog kriminalizovanja preko medija. Međutim, neistine koje se iznose su toliko besmislene i irelevantne da bi još jedino besmislenije bilo da se bavim demantovanjem toga. Situacija u državi i u DS nije uzrokovana time što su određene ličnosti bile izložene tabloidnim napadima i njihov rejting nije pao, pre svega, zbog naslovnih strana tabloida, već zbog toga što nisu sposobni da reše probleme s kojima se suočavaju - rekao je Tadić.

Zahtev suduMIŠKOVIĆ: HOĆU PASOŠ!Miroslav Mišković zatražio je da mu trajno vrate pasoš, a odluka o tome trebalo bi da bude doneta danas.- Nastali su ozbiljni problemi zbog vaše odluke da ne mogu da putujem u Holandiju. Ustav mi garantuje da mogu da putujem, a moje osnovno sredstvo za rad je pasoš - rekao je Mišković.

Dušan PetrovićĐURAŠKOVIĆ BESMISLENO LAŽENeistinite su i potpuno besmislene tvrdnje Mila Đuraškovića o tome da sam navodno vršio pritisak na njega u vezi s bilo čim i na bilo koji način. Potpuno je sa one strane pameti da sam ministru, šefu kabineta predsednika države i samom predsedniku davao naloge da nešto rade u moje ime. U svako doba sam spreman da pomognem nadležnim državnim organima u rasvetljavanju svih spornih okolnosti, ukoliko utvrde da postoji takva potreba. Iskreno govoreći, potpuno sam zaprepašćen neistinama koje je Đurašković izneo i ne mogu da proniknem u njegove motive za to - kazao je za Kurir Dušan Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track