FICO U BEOGRADU: Slovački premijer Dačiću uručio ključ kapije EU!
Foto: Tanjug

Poseta iz Slovačke

FICO U BEOGRADU: Slovački premijer Dačiću uručio ključ kapije EU!

Politika -
Neka to bude izraz naše podrške da možete da računate na nas, rekao je Fico. Slovačka snažno podržava Srbiju u procesu evropskih integracija i jedna je od pet članica EU koja nije priznala Kosovo
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Slovačke Robert Fico, koji je stigao u zvaničnu posetu Srbiji, uručio je danas simbolično premijeru Srbije Ivici Dačiću ključ kapije EU.

Srpski premijer je poručio da kada se sagledaju argumenti za i protiv ulaska Srbije u EU samo zlonamerni mogu da kažu da ne postoji interes za to članstvo. Dačić je na konferenciji za novinare posle sastanka istakao da je od Slovačkog kolege saznao ono što gradjani ne znaju, a to je koliko Slovačka daje EU, a koliko od nje dobija.

"Kada neko sagleda objektivno za i protiv samo zlonamerni mogu da kažu da Srbija neće imati interes od EU. Cilj nam je da Srbija bude deo Evrope i mi želimo dobro svom narodu", naglasio je Dačić. Prema njegovim rečima, Fico je ponudio iskustva Slovače u pregovorima za situacije koje su Srbiji važne i to je, kako je naglasio Dačić, prihvaćeno.

Kako je rekao, Srbija je zahvalna Slovačkoj na podršci u vezi sa principijelnim stavom o Kosovu i evropskom putu što je odraz velikog prijateljstva dva naroda, ali i obaveza za dalji razvoj bilateralnih odnosa. U tom kontekstu Dačić je istakao da je spoljnotrgovinska razmena dobra, da iznosi 400 miliona evra, ali da može da bude i bolja, kao i ukupni ekonomski odnosi. Srbija je otvorena za slovačke investitore i kompanije, a položaj slovačke manjine u Srbiji most je za dobre odnose dve države, rekao je on.

Fico, koji je prvi visoki zvaničnik neke države članice EU koji je doputovao u Beograd nakon otvaranja pristupnih pregovora simbolično je Dačiću uručio ključ kapije EU kao izraz podrške njegove zemlje Srbiji. "Neka to bude izraz naše podrške da možete da računate na nas", rekao je Fico.

Fico je čestitao Srbiji na istorijskom uspehu - otvaranju pristupnih pregovora i dodao da je vlada Srbije u prethodnom periodu načinila korake od nekoliko milja. On je naglasio da je Slovačka priča od učlanjenja u EU 2004. godine do danas uspešna priča i da je postignut maksimalan nivo integracije. Slovačka je, kako je rekao, pored toga što je članica EU i sastavni deo Šengen zone kao i Evrozone.

"Slovačka profitira od članstva u EU", poručio je Fico ilustrujući to podatkom da će negova zemlja iz budžeta EU u narednim godinama dobiti više od 20 milijardi evra, a da će u budžet Unije uneti 6,5 milijardi evra. On je dodao da to znači da će Slovačka imati 14 milijardi za rekonstrukciju zemlje, od infrastrukture do zdravstva...

"Nadam se da će i u vašoj zemlji članstvo u EU biti doživljavano kao uspešna priča", rekao je premijer Slovačke. Fico je ukazao da će pristupni pregovori biti zahtevni i ponudio je Slovačko iskustvo sa tog puta. To, kako je rekao, uključuje i greške koje su Slovačku koštale dosta, a koje Srbija može da iskoriti i izbegne.

On se složio sa Dačićem da su bilateralni odnosi odlični i da poseban potencijal za saradnju postoji u oblasti energetike. Fico se složio, takođe, da su dve zemlje veoma bliske istorijski i danas, a kao primer te bliskosti naveo da u Bratislavi jedna od najvećih ulica nosi ime Svetozara Miletića.

Slovački premijer se zahavlio srpskom kolegi na tome kako se Srbija odnosi prema slovačkoj manjini. "Verujem da Slovaci u Srbiji ponosno i sa oduševljenjem pevaju vašu himnu, a u isto vreme ne zaboravljaju svoje korene", zaključio je Fico. U delegaciji sa Ficom je šef diplomatije Slovače Miroslav Lajčak kome se Dačić zahvalio na svemu što je za Srbiju učinio. Iz Beograda Fico i ministar spoljnih poslova Mirosalv Lajčak odlaze u Tiranu u prvu posetu jednog slovačkog premijera Albaniji. Tokom višečasovne posete Albaniji slovački premijer razgovaraće u Tirani sa trojicom najviših albanskih zvaničnika - predsednikom Bujarom Nišanijem, premijerom Edi Ramom i predsednikom parlamenta Ilirom Metom.

Ficu je ispred Vlade Srbije priređen svečani doček, uz vojne počasti, a nakon toga počeo je sastanak dvojice premijera. Fico je doputovao u Beograd svega tri dana nakon što je Srbija i zvanično otvorila pristupne pregovore sa EU.

http://www.youtube.com/watch?v=j-NAOOpVJtI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track