RASKOL KOD TAČIJA: Fatmir Limaj napustio DPK

Otišao potpredsednik Demokratske partije Kosova

RASKOL KOD TAČIJA: Fatmir Limaj napustio DPK

Politika -
Ljimaj koji je ranije oslobođen optužbi za zločine u jednom logoru u Klečki, rekao jeda DPK nije više ista partija kao pre i da se zato on i Tači razilaze

PRIŠTINA - Potpresednik Demokratske partije Kosova (DPK) i bivši ministar telekomunikacija Fatmir Limaj saopštio je da više nije član DPK Hašima Tačija, jer njihovi putevi više nisu isti i dodao da će javnosti vrlo brzo ponuditi novu opciju.

Ljimaj koji je ranije oslobođen optužbi za zločine u jednom logoru u Klečki, rekao je da DPK nije više ista partija kao pre i da se zato on i Tači razilaze.

Ljimaj je, kako je naveo, nezadovoljan što se na forumima DPK nikada nije razgovaralo o dijalogu sa Srbijom, niti o privatizaciji, i dodao da je kosovska vlada od 2010 radila bez ikakvog plana i programa i bez ikakvih ciljeva.

On je podsetio da je 2010. bio za koaliciju DPK sa Alijansom za budućnost Kosova Ramusa Haradinaja, jer je to, kako smatra, bio i zahtev onih koji su dali glas za takvu vladu.

Prošlogodisnji kongres DPK samo je medijski ličio na ""američki stil, a unutar kongresa nista nije bilo američko"", naglasivsi da je DPK degradirao u tolikoj meri da on više ne moze prepoznati tu partiju.

Prema njegovim rečima, u novoj političkoj opciji koja će biti veoma brzo formirana biće i predsednik parlamenta Kosova Jakup Krasnići i veliki broj javnih ličnosti iz raznih oblasti života na Kosovu, kao i jedan aktuelni poslanik u skupstini Kosova iz redova DPK.

Ljimaj je na poslednjim parlamentarnim izborima osvojio 75.000 hiljada glasova, a bio je ""najglasaniji"" poslanik DPK.

On smatra da Eulex treba ostati na Kosovu radi dalje pomoći. Ljimaj smatra da Kosovo i dalje nije država, jer, kako je rekao, glavni segmenti kao sto su policija, tužilastvo, sudovi i ostale oblasti nisu na nivou nezavisnog rada nego su pod uticajem vladajućih struktura, a on ne može prihvatiti takav način rada.

Govoreci o listi "Srpska" koja je ubedljivo pobedila na lokalnim izborima u opštinama sa srpskom vecinom, Ljimaj je rekao da je veoma dobro da se lokalni izbori odrzali u svim opstinama na Kosovu i da bez obzira što se ""priča da su ti gradonačelnici pod uticajem Beograda treba dati sansu da dokazu da oni rade po zakonima Kosova"".

On je zapitao koga bi u kosovskom društvu ""krivili za svoju krivicu"" da "nije Srbije da je krive za sve"".

Osnovni sud u Prištini ranije je oslobodio svih optužbi bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Ljimaja da je izdavao naređenja i učestvovao u torturi nad srpskim i albanskim civilima kao i srpskim vojnicima i policajcima, u jednom logoru u Klečki, u opštini Lipljan, jer smatra da ne postoje pouzdani dokazi o njegovoj krivici.

Ljimaj je i pred Haškim sudom pre više od tri godine oslobođen optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji zbog nedostatka dokaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track