Vučić: Ispitaćemo sve nove elemente u vezi sa ubistvom Zorana Đinđića
Foto: Nemanja Pančić

Novi dokazi o političkoj pozadini 12. marta

Vučić: Ispitaćemo sve nove elemente u vezi sa ubistvom Zorana Đinđića

Politika -
Novi detalji: Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin tvrdi da postoji dodatna dokumentacija o atentatu na Đinđića; Vicepremijer najavio da će nadležni organi ubrzo sve istražiti

BEOGRAD - Ništa neće ostati neispitano!

Ovim rečima je Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade, odgovorio na izjavu Jelka Kacina, specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, da postoji dodatna dokumentacija o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.- Nadležni organi će obaviti posao gde god da postoji sumnja da se krije zločin ili se nalaze neki novi motivi - naglasio je Vučić, ali odbijajući da komentariše Kacinovu izjavu.Podsetimo, Kacin je obelodanio da je obavešten da postoji dodatna dokumentacija o ubistvu Zorana Đinđića, da se nalazi van Srbije i da može biti iskorišćena ako bude pokrenuta nova istraga.Dokumenta iz regionaNa naše pitanje da pojasni o kakvoj je tačno dokumentaciji reč i da li je o svojim najnovijim saznanjima obavestio nadležne državne organe, Kacin je odgovorio:- O tome su u Srbiji obavešteni oni koji to treba da budu. Na njima je da sve ispitaju. Za dokumenta o političkoj pozadini atentata na Đinđića saznao sam u jednoj od zemalja u regionu. Ne mogu da otkrijem više detalja kako se situacija ne bi zloupotrebila u dnevnopolitičke svrhe, a naročito ne u predizborne - rekao je Kacin.Podsetimo, nedavno su četiri evropska parlamentarca, među kojima je i Kacin, zatražili u pismu Evropskoj komisiji da u poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU kao uslov bude uneto rasvetljavanje političke pozadine ubistva Zorana Đinđića.Vladavina prava- Vladavina prava u Srbiji neće moći da se učvrsti bez rasvetljavanja zločina režima Slobodana Miloševića i potpune istrage ubistva Zorana Đinđića, čiji su izvršioci iza rešetaka, dok su podstrekači i dalje na slobodi. Nedavne spekulacije da bi bivši šef Miloševićeve tajne policije Rade Marković mogao biti pušten iz zatvora ako sarađuje s tužilaštvom samo su dodatni uzrok za našu zabrinutost da bi posebni interesi skovani pod Miloševićevim režimom mogli biti dovoljno žilavi da zaustave ili uspore i oslabe reforme sadašnje vlade u Srbiji - navodi se u pismu evropskih parlamentaraca.

 Nerasvetljeno ubistvo... Zoran Đinđić
Nerasvetljeno ubistvo... Zoran Đinđić

Dokaze predao državnom vrhu Srbije... Jelko Kacin
Dokaze predao državnom vrhu Srbije... Jelko Kacin

Advokat porodice ĐinđićRAJKO DANILOVIĆ: ZNAM DA DOKUMENTA POSTOJE!Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić, u izjavi za Kurir kaže da je siguran da dokumentacija o političkoj pozadini postoji i da se nada da uskoro možemo očekivati nove detalje.- Nadam se da će pravosudni organi sve ispitati. Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića mora biti otkrivena i krivci procesuirani - naglasio je Danilović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track