Blagojević (Cesid): Tadić dobija više glasova od Đilasa!
Foto: Nemanja Pančić

Izvršni direktor Centra za istraživanje i demokratiju

Blagojević (Cesid): Tadić dobija više glasova od Đilasa!

Politika -
Kako je istakao Blagojević, to je bilo "iznenađenje" čak i za njega

BEOGRAD - Đilas tone!

Izvršni direktor Cesida Marko Blagojević rekao je u nedelju da prema najnovijim istraživanjima Nova demokratska stranka Borisa Tadića ima više procenata od Demokratske stranke Dragana Đilasa.

Kako je istakao Blagojević u Utisku nedelje na B92 to je bilo iznenađenje čak i za njega.

Srpska napredna stranka osvojiće na izborima 16. marta 44 odsto glasova, a drugoplasirana biće koalicija oko SPS-a sa 13 odsto glasova, pokazalo je najnovije istraživanje CeSida.

Prema ovom istraživanju, obavljenom od 22. marta do 28. februara na reprezentativnom slučajnom uzorku od 1.188 ispitanika metodom razgovora licem u lice, NDS Borisa Tadića osvojiće osam, DS sedam, LDP šest, DS S pet, URS i Dveri po četiri, SRS tri, a ostali šest odsto glasova.

Direktor CeSida Marko Blagojević rekao je da 44 odsto podrške za naprednjake i mnogo malih stranaka koje se bore da pređu cenzus, pred SNS postavlja samo pitanje da li će osvojiti apsolutnu većinu.

"Istraživanje pokazuje da je tri i po miliona birača opredeljeno, a taj broj raste, tako da se može očekivati da na izbore izađe oko četiri miliona birača i ključ je upravo u onima koji će se tek opredeljivati. Prema sadašsnjem istraživanju, naprednjaci sami mogu da imaju većinu", rekao je Blagojević.

On smatra da će u parlament ući i stranke manjina - SVM i SDA Sulejmana Ugljanina, a postoji šansa da i Albanci imaju svog poslanika.

Prema sadašnjoj opredeljenosti, više od sedam odsto glasova bi moglo da bude rasuto, odnosno da više od 25 skupštinskih mandata bude raspodeljeno najjačoj stranci.

Blagojevih je rekao da NDS i DS u zbiru imaju više glasova nego DS pre odlaska Tadića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track