TADIĆ SA BEOGRAĐANKAMA: Na mojoj listi više od 100 dama
Foto: Tanjug

Žene u neravnopravnom položaju

TADIĆ SA BEOGRAĐANKAMA: Na mojoj listi više od 100 dama

Politika -
Nismo uspeli da za žene obezbedimo radna prava kakva imaju muškarci, one su više nezaposlene nego muškarci, imaju manje plate nego muškarci, i od odlučujuće važnosti je da se izborimo za poštovanje tih prava, rekao je lider NDS

BEOGRAD - Predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da su žene u srpskom društvu i dalje neravnopravne i naglasio da je iskorišćavanje ženskog potencijala preduslov civilizacijskog i ekonomskog napretka.

Tadić je, obraćajući se novinarima u društvu ženskih aktivista NDS i kandidatkinja za narodne poslanike na listi čiji je nosilac, rekao da je neophodno napraviti nacionalni konsenzus oko ženskih prava i njihove primene.

"Nismo uspeli da za žene obezbedimo radna prava kakva imaju muškarci, one su više nezaposlene nego muškarci, imaju manje plate nego muškarci, i od odlučujuće važnosti je da se izborimo za poštovanje tih prava", rekao je Tadić.

Žene su, kako je istakao, ogroman razvojni potencijal društva, jer postoje poslovi koji su primereni ženama a koji mogu dati veliki doprinos ekonomskom razvoju."I žene mogu biti važni investitori i pokretati svoj biznis i zato buduća vlada mora da pronađe način da ohrabri žene, ne samo da učestvuju u politici, nego i da pokreću biznis", kazao je Tadić.

On se pohvalio da je na listi čiji je nosilac nalazi više od 100 žena kandidata za poslanike, što je najveći procenat u poređenju svim ostalim listama.

Prema njegovim rečima, žene se moraju ohrabriti da uđu u politiku i iskažu svoj stav, ali to nije moguće bez pomoći muškaraca jer oni su nosioci predrasuda i glavni činilac blokade ženske populacije."Ukoliko žene ostanu po strani, mi ćemo biti društvo koje se ne razvija dovoljno brzo, a to znači da ćemo imati manje plate i slabiji standard. Svako racionalno društvo aktivira svaki svoj razvojni potencijal", kazao je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track